puglia

Puglia 800km hosszan terül el a Földközi-tenger partján egy szűk sávban Olaszország keleti oldalán. Három jól elkülöníthető termőtájat lehet azonosítani, ahol különbözőek a talajadottságok és más-más szőlőfajtákkal dolgoznak.

PugliA régió (Olaszország) borai

Három jól elkülöníthető termőtájat lehet azonosítani, ahol különbözőek a talajadottságok és más-más szőlőfajtákkal dolgoznak. Változatos terroirral találkozhatunk, ez köszönhető az éghajlati különbségeknek, a régiót átszelő domboknak és a tenger közelségének egyaránt.

A szőlőfajtákat tekintve széles skálán mozog a választék, ahol a sok őshonos szőlő mellett a nemzetközi fajták is megjelennek. Elsősorban vörösboros régiónak tartják számon Pugliat, de a fehér fajtákkal is találkozhatunk. Pugliaban öt fő területet különítenek el egymástól: Daunia, Murge, Bassa Murgia e Valle d’Itria, Magna Grecia és Salento.

Ebből kiemelném most Magna Grecia-t, melynek sík területeket egy-egy kisebb domb tarkítja. Talaja úgynevezett vörös föld, amely túlnyomórészt agyagos, homokos. Itt található a történelmi borkészítés epicentruma, valamint itt helyezkedik el Manduria vidéke, amely az egyik leghíresebb eredetvédett területe Puglianak (Primitivo di Manduria).

A primitivo mellett a negroamaro az elsődleges szőlőfajta. A szüret időpontja mind a két szőlőfajta esetében kiemelkedő fontosságú. A primitivo korai érésű fajta, nevében is szerepel, ezért érdemes nem későn leszedni, mert alkoholossá válhat a bora. Salento a másik kedvencünk 😊
A területeket sok napfény éri az év során, amelyeknek éghajlata mediterrán. A tenger kedvező hatása itt is érvényesül, az állandó szélmozgás megakadályozza a betegségek elterjedését a szőlőben. A talaj agyagos, de néhány helyen a mészkővel keveredik. Gazdag az ásványi anyag tartalma, így változatos a szőlő termése.

A fő szőlőfajta Salento területein a negroamaro, amely különleges minőségű, egyedi borokat tudnak készíteni. Gyakran házasítják össze malvasia neraval, így készül az egyik leghíresebb helyi házasítás a Salice Salentino.