Rinforzo Primitivo

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

9.990 Ft

6 üveg

59.940 Ft

12 üveg

119.880 Ft

18 üveg

179.820 Ft

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

Rinforzo Primitivo Salento | prémium félszáraz vörösbor

Szőlőterület: A termesztés Pugliában, Salento területén, a Manduria területét övező dombokon történik. A talajok meszes-agyagosak, alacsony szervesanyag-tartalommal.

Kóstolási jegyzet: Puglia régióból származó ikonikus bor, a Rinforzo Primitivo a Codici pincészet legmagasabb értékű bora.

A bor előállításához a legszebb szőlőszemeket kézzel szedik le és gondosan elhelyezik egyenként, maximum 5 kg-os ládákban. Ezeket a szőlőt 4 hétig ventilált és állandó hőmérsékletű gyümölcskamrában, az ún. „fruttaia”-ban tárolják. Ezután a bor 8-10 hónapig érlelődik kis fahordókban.

Az Rinforzo Primitivo bor gazdag és komplex illatú, ami nagyon kitartó és emlékezetes. Az illatjegyek között érett szilva, sötét csokoládé és mediterrán fűszernövények dominálnak. Az ízvilágban az opulencia és a nagy elegancia jelenik meg, mely tökéletesen kiegyensúlyozza az erőteljes illatjegyeket.

Ajánlott fogyasztása gazdag húsételek, sütőben sült tészták és érlelt sajtok mellett, 14-16°C hőmérsékleten. Nyitás után érdemes 1 órát várni a tálalással, hogy a bor teljesen kibontakoztathassa aromáit. Ez a Primitivo erősen félszáraz jellegű 🙂

Rinforzo módszer:

A Rinforzo, magyarul „Erősítés”, egy különleges eljárás, melynek során nagy gondossággal kezelik a kissé megszárított szőlőt, mind a kis ládákban, mind a „Fruttaia”-ban, azaz a gyümölcskamrában. A végeredményt a legjobb Primitivo Salento tétel „erősítésére” használják fel. Ennek köszönhetően komplex, személyiséggel teli és elegáns bort kapunk. A fogyasztása ideális hőmérséklete 14-16°C.

A SZÜRETNÉL: Amikor a szőlő eléri a várt fenolos érettséget, akkor kerül sor a szüretre, kis, gondosan kiválasztott szőlőültetvényeken. A szőlőültetvények kiválasztásánál kulcsfontosságú tényezők: • A szőlőtőke életkora • A szőlőültetvény pozíciója • A talaj és a művelési rendszer

BORÁSZAT: A szőlőt tiszteletteljesen kell kezelni a finom egyensúly megőrzése érdekében. A szőlő rövid ideig kerül kapcsolatba a fával, és a palackozás után 4 hónappal a bor kezdi megmutatni legjobb kifejeződését.

SZÜRET ÉS VÁLOGATÁS: A szőlőt kézzel szedik és egyszerű rétegekben helyezik el kis ládákban, mindegyikben legfeljebb 5 kg-ot.

FRUTTAIA: A szőlőt 4 héten keresztül tárolják ellenőrzött hőmérsékletű „fruttaia”-ban, azaz gyümölcskamrában. Az enzimatikus folyamatok természetesen alakítják ki a borra jellemző aromákat és ízprofilokat.

 

Értékelések

Név: langerandras
Dátum: (megerősített tulajdonos)

Dél-olasz ízbomba. Sötét szín, nagy test amely szépen egyensúlyban van a maradék cukorral. Fűszerek, fekete bors, aszalt gyümölcsök illatban és ízben is.

Mondd el a véleményed