Tenute Fiorebelli – Fiorebella Rosso del Veneto Appassimento

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

,

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

5.500 Ft

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

,

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

Tenute Fiorebelli – Fiorebella  Rosso del Veneto  Appassimento | száraz vörösbor

Szőlőterület: A szőlőt a Verona tartományban, San Pietro in Cariano városához közeli, alacsony hozamú szőlőkből válogatják legalább 30 éves tőkékről.
Tőketerhelés: 4200/ha és az átlagos terméshozam pedig nem haladja meg az 1,4 kg-ot / tőke

Szőlőfajta: 60% Corvina, 40% Merlot

Borkészítés:  A szőlőt gondosan, kézzel szedik október elején. A leszedett szőlő körülbelül 60%-a kis, egyenként 5 kg-os faládákba kerül. A ládákat ezután a „fruttaio”-ba, egy jól szellőző padlásba helyezik, és ott hagyják, hogy decemberig szabályozott hőmérsékleten és páratartalom mellett száradjanak. Ez alatt az „appassimento” alatt a szőlő eredeti tömegének akár 50%-át is elveszíti vízben, így koncentrálódik színe, anyaga és aromái.
A nem szárított szőlőt azonnal feldolgozzák. A szár eltávolítása után a szőlő nem törik össze, így sértetlenek maradnak, csökkentve a héj sérülését és optimalizálva a színkivonást. Az erjedés 25-26°C-os ellenőrzött hőmérsékleten történik 8-10 napig. A lefejtés után malolaktikus baktériumokat adnak hozzá a második fermentáció indukálásához.
December végén a szárított szőlővel folytatják a borkészítét. A szár eltávolítása után a szőlőt összetörik és rozsdamentes acél tartályokba helyezik, ahol válogatott élesztőket adnak hozzá. Nagyon lassú fermentáció indul be, amely körülbelül 30 napig tart 24 °C-os szabályozott hőmérsékleten. A lefejtés után malolaktikus baktériumokat adnak hozzá a második fermentáció indukálásához.

Érlelés: Február elején a két bort összekeverik. Ennek a keveréknek az 50%-át az első és második használatú amerikai és francia barrique-okba helyezik, ahol 12 hónapig marad.

Kóstolási jegyzet: A Fiorebella Rosso del Veneto Appassimento bor intenzív rubinvörös színű, cseresznyére, aszalt gyümölcsre, csokoládéra és aszalt szilvára emlékeztető illatú. Ízben testes, lágy és kerek, kellemes fűszerességgel, elképesztően hosszú és elhúzódó lecsengéssel.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tenute Fiorebelli – Fiorebella Rosso del Veneto Appassimento” értékelése elsőként