Tenute Fiorebelli – Fiorebella Rosso del Veneto Appassimento
5.500 Ft
Tenute Fiorebelli – Fiorebella Rosso del Veneto Appassimento | száraz vörösbor
Szőlőterület: A szőlőt a Verona tartományban, San Pietro in Cariano városához közeli, alacsony hozamú szőlőkből válogatják legalább 30 éves tőkékről.
Tőketerhelés: 4200/ha és az átlagos terméshozam pedig nem haladja meg az 1,4 kg-ot / tőke
Szőlőfajta: 60% Corvina, 40% Merlot
Borkészítés: A szőlőt gondosan, kézzel szedik október elején. A leszedett szőlő körülbelül 60%-a kis, egyenként 5 kg-os faládákba kerül. A ládákat ezután a „fruttaio”-ba, egy jól szellőző padlásba helyezik, és ott hagyják, hogy decemberig szabályozott hőmérsékleten és páratartalom mellett száradjanak. Ez alatt az „appassimento” alatt a szőlő eredeti tömegének akár 50%-át is elveszíti vízben, így koncentrálódik színe, anyaga és aromái.
A nem szárított szőlőt azonnal feldolgozzák. A szár eltávolítása után a szőlő nem törik össze, így sértetlenek maradnak, csökkentve a héj sérülését és optimalizálva a színkivonást. Az erjedés 25-26°C-os ellenőrzött hőmérsékleten történik 8-10 napig. A lefejtés után malolaktikus baktériumokat adnak hozzá a második fermentáció indukálásához.
December végén a szárított szőlővel folytatják a borkészítét. A szár eltávolítása után a szőlőt összetörik és rozsdamentes acél tartályokba helyezik, ahol válogatott élesztőket adnak hozzá. Nagyon lassú fermentáció indul be, amely körülbelül 30 napig tart 24 °C-os szabályozott hőmérsékleten. A lefejtés után malolaktikus baktériumokat adnak hozzá a második fermentáció indukálásához.
Érlelés: Február elején a két bort összekeverik. Ennek a keveréknek az 50%-át az első és második használatú amerikai és francia barrique-okba helyezik, ahol 12 hónapig marad.
Kóstolási jegyzet: A Fiorebella Rosso del Veneto Appassimento bor intenzív rubinvörös színű, cseresznyére, aszalt gyümölcsre, csokoládéra és aszalt szilvára emlékeztető illatú. Ízben testes, lágy és kerek, kellemes fűszerességgel, elképesztően hosszú és elhúzódó lecsengéssel.
Vélemény írásához lépj be előbb.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.