Amarone della Valpolicella DOCG - Casa Defrá | Cielo e Terra
A bor története és jelentősége
Az Amarone della Valpolicella DOCG a Casa Defrà pincészet egyik legkülönlegesebb bora, amely a Veneto régió egyik legismertebb és legnemesebb borvidékéről származik. Az Amarone hagyományos eljárással készül, amelynek eredete a római korig nyúlik vissza, de az évszázadok során tökéletesítették, hogy elérje mai kifinomult karakterét. A Casa Defrà neve is arra utal, hogy ez a bor a testvéri összetartás és a családi hagyományok tiszteletben tartásával születik meg. Elegáns fekete és arany címkéje már önmagában is a prémium minőséget sugallja.
Származás és borászat
A bor a Valpolicella borvidék szívében, Verona közelében található, amely híres a gazdag vulkanikus és meszes talajairól. Az itt termő szőlőfajták – Corvina, Corvinone, Rondinella – egyedi karaktert adnak az Amarone boroknak. A terület klímája kedvez a hosszú érési folyamatnak, amely lehetővé teszi a szőlő számára, hogy tökéletes cukortartalommal és komplex aromákkal érjen be.
Borkészítés és érlelés
Az Amarone különlegessége az appassimento eljárásban rejlik, amely során a szőlőt szüret után akár 120 napig szárítják, koncentrálva ezzel a természetes cukrokat és aromákat. Az erjesztés lassan, kontrollált körülmények között történik, majd a bor tölgyfahordós érlelésen megy keresztül, amely akár tíz évig is fejlődhet palackban, megőrizve gazdag és összetett szerkezetét.
Illat és ízvilág
Az Amarone mély, intenzív rubinvörös színnel ragyog a pohárban. Illatában az érett vörös gyümölcsök, mint a meggy, aszalt szilva és mazsola dominálnak, amelyeket finom édes fűszerek, kávé és étcsokoládé egészítenek ki. A korty telt és gazdag, ahol az erőteljes tanninok és a bársonyos textúra tökéletes harmóniát alkotnak. A hosszú lecsengésben espresso és étcsokoládé jegyek maradnak meg, amely méltó befejezése ennek a kivételes bornak.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a bor tökéletes választás gazdag, fűszeres ételekhez, például marhapofához polentával, szarvasraguhoz, grillezett bárányhoz vagy érett sajtokhoz, mint a Stilton és a Grana Padano. Egy kacsa vörösboros mártással vagy egy fűszeres sertéssült szintén remek kísérője lehet. Ideális fogyasztási hőmérséklete 16-18°C.
Technikai adatok
- Szőlőfajták: Corvina, Corvinone, Rondinella
- Alkoholtartalom: 15%
- Érlelés: tölgyfahordóban
- Szervírozási hőmérséklet: 16-18°C
- Borvidék: Valpolicella, Veneto