Brunello di Montalcino DOCG - Poggio Landi
A Poggio Landi Brunello di Montalcino DOCG 2015-ös évjáratát legalább 38 hónapig érlelik francia tölgyfa nagyhordókban. Ez az intenzív, mégis elegáns bor különösen kellemes élményt nyújt, melynek komplex aromái közül a szilva, a likőr és a dohány jegyei tűnnek ki. Ízében gazdag, meleg és hosszan tartó utóízzel bír.
A bor Montalcino területén készül, 100% Sangiovese szőlőből. Az 500 méter magasságban fekvő szőlőültetvények dél-délnyugati fekvésűek, ahol a Pliocén kori agyagos talajokon, mészkővel tarkítva a szőlők kiválóan fejlődnek. A szőlőt nevelési módja a cordone speronato módszertől fokozatosan átáll a Guyot-rendszerre.
A borász megjegyzései szerint a bor rubinvörös színnel és lila reflexekkel bír. Illatában egy elegáns, komplex buké tárul fel, melyben a szilva és a marasca cseresznye aromái mellett a likőr, a dohány és a fűszeres, ásványi jegyek is helyet kapnak. A szájban a tanninok, bár még élénkek, jól csiszoltak. A bor ízében gazdagság és hosszú utóíz jellemző.
Ez a bor elegánsan száraz ízével nyűgöz le. Mindössze 1 gramm maradékcukorral került palackozásra. Ahogy egy ilyen osztályú bortól elvárható, ez az olasz bor természetesen a legfinomabb egyensúlyt nyújtja szárazsága ellenére is. Az íz nem feltétlenül igényel maradékcukrot. Ez a sűrű vörösbor testes és sokrétű a szájban. A Brunello di Montalcino mérsékelt gyümölcssavassága bársonyos érzetet kelt a szájban, anélkül, hogy hiányozna a zamatos élénkség. A toszkánai borvidékről származó, tárolható vörösbor a lecsengésnél kivételes hosszúsággal rendelkezik. Újra megjelennek a fekete ribizli és a szeder jegyei, a lecsengésben pedig a domináns agyagos talajokból származó ásványi jegyek teszik teljessé.
A Poggio Landi Brunello di Montalcino DOCG tökéletes választás azok számára, akik a toszkán borkészítés hagyományait és a Sangiovese szőlőfajta kifinomultságát keresik egy borban. A bor kiválóan illik vörös húsokhoz, vadételekhez és érlelt sajtokhoz, így igazi gasztronómiai élményt nyújtva.
Vinous Antonio Galloni - 92 points
Doctor Wine - 91 points
Jancis Robinson - 16 points
Wine Advocate - Robert M. Parker - 92 points
Wine Spectator - 92 points