Gran Maestro Rosso Puglia Appassimento - Cielo e Terra
A Cielo e Terra Gran Maestro Appassimento egy csodálatosan aromás és gyümölcsös vörösbor Olaszországból, mely a Negroamaro, Primitivo és Sangiovese szőlőfajtákból készült. Ezek a fajták Apúlia régiójának napfényes vidékein teremnek, ahol ízletes, zamatos és aromás szőlőszemek fejlődnek. A Cielo Gran Maestro Appassimento Rosso kitűnő pontszámot ért el az olasz borkritikus, Luca Maroni értékelésében: 96 pontot kapott 99-ből, ami ebben az árkategóriában lenyűgöző eredmény.
A bor színe mélyvörös, lila reflexekkel. Illatában bonyolult buké bontakozik ki, érett vörös gyümölcsök aromáival. A szájban és a nyelven az élénk olasz bor csodálatosan teljes, kerek, száraz, intenzív és lágy karakterrel bír, enyhe édes csersavakkal.
A Gran Maestro Appassimento Rosso készítése az Appassimento módszerrel történik. Ebben az eljárásban a szőlőszemek érés után még egy ideig a tőkén maradnak, így kissé kiszáradnak. A folyadékvesztés révén nő a cukortartalom és az aroma koncentráció. A Cielo e Terra borászai kézzel szüretelik a túlérett szőlőt, majd a pincészetben gondosan válogatják és préselik őket. A fermentáció hőmérséklet-szabályozott rozsdamentes acéltartályokban történik, és egy része a bornak fahordóban érik tovább.
A Cielo e Terra Gran Maestro Appassimento ideális fogyasztási hőmérséklete 17-19 Celsius-fok. Ajánlott 1-2 órával a fogyasztás előtt kibontani, hogy aromái teljes mértékben kibontakozhassanak. Ezzel a karakteres borral fűszeres, laktató és erőteljes ételeket kísérhetünk, mint például húsételeket, leveseket, tapast, pörkölteket, egytálételeket, garnélát, tenger gyümölcseit, előételeket, paellát, pizzát, halat, grillezett ételeket, salátákat, zöldség- és serpenyős ételeket, valamint aromás sajtokat. Kiváló választás egy esti borozgatáshoz a kanapén is.
A Cielo e Terra Gran Maestro Appassimento Rosso korábbi évjáratai is elismeréseket kaptak: Luca Maroni 96 pontot adott a 2019-es évjáratnak, és a Berlini Bortrófea aranyérmét is elnyerte 2019-ben.