Il Ritardatario - Primitivo di Manduria "Dolce Naturale" DOP - Vigneti del Salento
Szőlőültetvények: A Primitivo szőlőültetvények több mint 70 éves, hagyományos pugliai alberello módszerrel termesztett tőkék, amelyek az Alto Salento egyik legszebb részén helyezkednek el, Sava és Manduria között, a Primitivo di Manduria borvidék szívében. A szőlők érését a nap melege és a Jón-tenger közelsége is nagyban befolyásolja, ezek a tényezők kiemelkedően fontosak a Primitivo borok jellegzetes ízvilágának kialakításában.
Borászat: A szüret kézzel történik október elején, miután a szőlőszemek a tőkén részben megaszalódtak. A szüretet követően a szőlőt kíméletesen bogyózzák és préselik, majd a mustot kontrollált hőmérsékleten 10-12 napig áztatják, rendszeres felkeveréssel. A bort ezután préselik, malolaktikus erjesztésen esik át, majd amerikai és francia tölgyfa barrique hordókban érlelik körülbelül 6 hónapig.
Az Il Ritardatario Primitivo di Manduria intenzív rubinvörös színnel rendelkezik, gránátvörös reflexekkel. Illata intenzív és komplex, benne túlérett piros gyümölcsök, cseresznye- és meggylekvár, aszalt füge, valamint enyhe fahéj és vanília jegyekkel. Ízében lágy és telt, harmonikus egyensúlyban van a természetes édesség és a savasság, a lecsengése pedig hosszan tartó.
Ételpárosítások: Ez a bor kiválóan párosítható érlelt juhsajtokkal, pirított mandulával, fügével, gesztenyével és különböző kekszfélékkel.
Borász: Danilo Gizzi
Fogyasztási hőmérséklet: 18°C