Maxale – Primitivo Appassimento

Tipp!
Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

9.300 Ft

6 üveg

55.800 Ft

12 üveg

111.600 Ft

18 üveg

167.400 Ft

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

Maxale – Primitivo Appassimento Puglia | száraz olasz vörösbor

Szőlőterület: A Primitivo szőlő gondosan válogatott, alacsony terméshozamú szőlőültetvényekről származik Avetrana és Manduria községekből, Taranto tartományban, Puglia déli részén.

A szőlőt az „Alberello Pugliese” rendszerben nevelik. A tőkesűrűség körülbelül 5500 tőke/hektár, az átlagos hozam 1,4 kg/tőke. A szőlőtőkék átlagosan 25-35 évesek.

Szüret és Appasimento: A szőlőt szeptember elején/közepén gondosan, kézzel szüretelik. Augusztus végén, amikor a szőlő elérte a tökéletes érettséget, a szőlő körülbelül 50%-ánál alkalmazzák az „il giro del picciolo” (a szár csavarása) nevű különleges technikát. Ennek lényege, hogy amint a szőlő elérte az érettséget, a fürt szárát összenyomják és megcsavarják, megakadályozva ezzel a további tápanyagbevitelt a növényből a gyümölcsbe.

Ennek eredményeképpen a gyümölcs természetes módon szárad a tőkén, amelynek következtében a víztartalma akár 40%-kal is csökken, és a bor íze és illata koncentrálódik.

A „szárítási” időszak 10-15 napig tart. Puglia napos és szellős klímája ideális feltételeket biztosít ehhez a speciális technikához.

Borkészítés: A szőlőszemek lefejtése után a szőlőt nem zúzzák össze, így a szőlőszemek érintetlenek maradnak, csökkentve a héj károsodását és optimalizálva a színkivonást. Az erjesztés rozsdamentes acéltartályokban történik, 23-25°C-os ellenőrzött hőmérsékleten, 8-10 napig. Az erjedés során gyakori újra- és visszaalakítás(hűtés) történik az aromák lágy extrakciója és a kíméletes tanninok elérése érdekében. Az átpumpálást követően malolaktikus erjedés indul be.
Érlelés: A bor körülbelül 25%-át 12 hónapig érlelik francia és amerikai barrique tölgyfahordókban.

Kóstolási jegyzetek: A Maxale Primitivo Appassimento intenzív gránátvörös színű, összetett bukéjában megjelennek a cseresznye, a málna és a piros ribizli jegyei. Az hordóban történő érlelés kellemes, pörkölt és fűszeres aromát ad hozzá. Testes bor, rugalmas és jól kiegyensúlyozott, rétegekben felépülő sötét gyümölcsökkel, finom tanninokkal és hosszan tartó, maradandó lecsengéssel. Tökéletes párosítás sült vörös húsokkal, vaddal és kemény sajtokkal.

Össz savtartalom: 5,7 g/l   Maradékcukor tartalom: 11 g/l

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Maxale – Primitivo Appassimento” értékelése elsőként