Passerina - Terre di Chieti - Tenuta Ulisse
Az "Ulisse Passerina" egy kiemelkedően minőségi fehérbor, amely a Terre di Chieti IGP appellation alá tartozik. Az Abruzzo és Marche régiókra jellemző Passerina szőlőből készül, melynek története Görögországig nyúlik vissza. Ezt a régen "arany szőlőnek" nevezett fajtát az 1960-as években majdnem elfelejtették, de az elmúlt évtizedben újra feléledt a borászok és borrajongók érdeklődése iránt.
A bor elkészítéséhez a szőlőszemeket az "Ulisse" exkluzív hűtőalagútjában hűtik le, majd óvatosan préselik inert környezetben. A hideg statikus ülepedés után a lassú, kontrollált hőmérsékleten (11°C) zajló erjedés rozsdamentes acéltartályokban történik. A bor érlelése szintén acéltartályokban zajlik, megőrizve így frissességét és aromáit.
Az "Ulisse Passerina" világos szalmasárga színben pompázik, zöldes árnyalatokkal. Illatában intenzív gyümölcsös jegyek dominálnak, mint a barack, az őszibarack és a grapefruit, melyeket virágos jegyek, például az orgona és a hárs, kísérnek. Idővel a bor ízvilága egyre inkább ásványi jellegűvé válik. Friss, ropogós savassága és tiszta, melon-szerű gyümölcsössége teszi igazán különlegessé.
Kiválóan harmonizál halas előételekkel, ízesített nyers halakkal, tenger gyümölcseivel, valamint mindenféle halétellel. Sushihoz is tökéletes választás. A bor alkoholtartalma 13% vol., és ideális fogyasztási hőmérséklete 8-10°C között van.
A Passerina Szőlőről
A Passerina egy ősi, fehér szőlőfajta, amely Közép-Olaszországban terjedt el. Valószínűleg az Adriai-tenger menti Abruzzo és Marche régiókban őshonos, és a Trebbiani szőlőcsalád tagja. Nevét a szemek kisméretűségéről és arról kapta, hogy a verebek gyakran csipegetik meg őket. Jellegzetessége a magas cukortartalom, ami azonban a savak csökkenése nélkül halmozódik fel szüretkor. Ezáltal gyakran erőteljes savassággal rendelkezik.