Cinquenoci - Primitivo Puglia | Tagaro
Termőhely és szőlőművelés
A Cinquenoci Primitivo Puglia napsütötte dombjain terem, ahol a mészköves és vörös föld kiváló alapot biztosít ennek a jellegzetes primitivo bornak. A szőlőtőkék 30 évesek, és espalier művelési móddal termesztik alberello típusú metszéssel. A hektáronkénti terméshozam 9 000 – 12 000 kg, ami biztosítja az optimális egyensúlyt a mennyiség és a minőség között.
Vinifikáció és érlelés
A szőlő bogyózását követően az első maceráció 4-5°C-on történik 48 órán keresztül, fermentáció nélkül. Ezt követi az élesztők beoltása és a teljes erjedési ciklus alatti maceráció, amely garantálja a bor mély aromáit és telt szerkezetét. Az érlelés 6 hónapig fahordóban, majd további 3 hónapig palackban történik, így kialakítva a bor végső karakterét.
Szín, illat és ízvilág
A Cinquenoci Primitivo intenzív vörös színnel és ibolyás reflexiókkal rendelkezik. Illata érett szilvalekvárra és feketeribizlire emlékeztető jegyekkel gazdagodik, amely hosszú és kiegyensúlyozott kortyérzetet biztosít. Ízében hosszan tartó, telt és harmonikus, klasszikus Primitivo karakterrel.
Fogyasztási javaslatok
Ez a prémium Primitivo bor tökéletes választás vörös húsokhoz, grillezett ételekhez és tartalmas második fogásokhoz. Kiváló társasági bor, amely ünnepi alkalmakhoz is tökéletesen illik.
Technikai adatok
- Szőlőfajta: Primitivo
- Alkoholtartalom: 15% vol.
- Termőhely: Puglia
- Érlelés: 6 hónap fahordóban + 3 hónap palackban
- Talaj: Mészköves és vörös föld