Tenuta Ulisse 10 Vendemmie Limited Edition – Prémium Vörösbor
A bor története és jelentősége
A Tenuta Ulisse 10 Vendemmie Limited Edition a Tenuta Ulisse pincészet mesterműve, amely az Abruzzo régió szőlőtermesztési hagyományait ünnepli. A bor különlegessége, hogy tíz különböző szüreti év termését egyesíti egyetlen palackban, így a legjobb évjáratok legszebb karaktereit hordozza. A pincészet célja egy olyan prémium bor megalkotása volt, amely egyszerre tiszteleg a múlt előtt és mutatja be az abruzzói terroir időtlen szépségét. A 10 Vendemmie a Tenuta Ulisse iránti szenvedély, elhivatottság és szakmai alázat lenyomata.
Származás és borászat
A Tenuta Ulisse birtokai az olasz Abruzzo borvidék szívében találhatók, ahol az egyedülálló éghajlati és talajadottságok biztosítják a kivételes szőlőminőséget. A tenger közelsége és az Appenninek védelme kiegyensúlyozott, gazdag aromákat adó mikroklímát eredményez. A Montepulciano szőlőfajtából született ez a bor, amely méltón tükrözi a régió természeti kincseit és borászati hagyományait.
Borkészítés és érlelés
A szőlőt gondos pigiatura (zúzás) és diraspatura (bogyózás) után acéltartályokban erjesztik 24-26°C-on, 15–20 napos macerációval, amely intenzív szín- és aromakivonást biztosít. Az érlelés során a bor egy része 12 hónapon át kiváló minőségű francia tölgyfa barrique hordókban fejlődik, ami gazdagítja komplexitását és nemesíti szerkezetét.
Illat és ízvilág
A Tenuta Ulisse 10 Vendemmie Limited Edition mély, intenzív rubin vörös színével azonnal lenyűgöz. Illatában gazdag és összetett jegyek bontakoznak ki: érett szilva, cseresznyelekvár, dohány és finom fűszerek fonódnak össze. A korty telt, bársonyos és testes, nemes tanninokkal, elegáns szerkezettel. A hosszú lecsengést kávé, kakaó és vanília ízjegyei teszik még emlékezetesebbé.
Gasztronómiai ajánlás
A 10 Vendemmie Limited Edition tökéletes választás vörös húsokhoz, vadételekhez és robosztus tésztákhoz. Kiváló meditációs bor is, amely magában kortyolva is rendkívüli élményt nyújt. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete: 18°C.
Technikai adatok
- Borvidék: Abruzzo, Olaszország
- Szőlőfajta: Montepulciano
- Érlelés: részben 12 hónap francia tölgyfahordóban
- Alkohol: nem megadott (általában 14–15% körül)
- Típus: Vörösbor