Montepulciano d'Abruzzo DOP - Tenuta Ulisse
A Montepulciano d’Abruzzo DOP egy 100% Montepulciano szőlőből készült vörösbor, amely Abruzzo régiójából származik. Ez a bor a régió ideális, érintetlen területén találja meg tökéletes környezetét, egy teljes és kiegyensúlyozott bor létrehozásához. Ez a bor jelentős szerepet játszott az Abruzzo borászatának történetében, és nemzetközi piacon is nagyra értékelt, komplex és magas minőségű, rendkívül élvezetes és kellemes, kategóriájának kiemelkedő képviselője.
A Montepulciano szőlőfajta eredete hosszú ideig bizonytalan volt, korábban a Sangiovese szőlőfajtával rokonként kezelték, de ma már bizonyos, hogy a két szőlőfajtának nincs közös vonása. Főként Abruzzo és Olaszország közép-déli részén termesztik. A borászok és enológusok alapos munkájának köszönhetően a Montepulciano ma már a legmagasabb minőségű vörös szőlőfajták egyikének számít.
Vinifikáció: A szőlőt szüret után préselik és darálják, majd a héjon történő alkoholos erjesztést követően 15-20 napig áztatják, az adott évjárat jellegzetességeinek megfelelően. Az érlelés rozsdamentes acéltartályokban történik, majd ezt követően palackban finomítják.
Organoleptikus jellemzők és ételpárosítás: A bor intenzív rubinvörös színű, lila reflexekkel. Kellemes és tartós illat, piros bogyós gyümölcsök, mint amarena cseresznye és fekete szeder aromáival. A szájban teljes és kerek, jó testtel. A már az illatban érzékelhető jegyek visszatérnek az ízben is. A végén nagy tartóssággal és kellemességgel búcsúzik, édes és bársonyos tanninokkal. Kiválóan illik vadételekhez, pörkölthöz, vörös húsokhoz, sült húsokhoz, érlelt sajtokhoz és csokoládéhoz.
Fogyasztási hőmérséklet: 16-18°C