Vino Cotto Nonno Antonio - Tenute Ulisse
A Nonno Antonio Vino Cotto bor egy időtlen, hagyományőrző termék, amelyet a 30 éves Montepulciano d’Abruzzo szőlőültetvények szőlőiből készítenek Crecchio területén. Ez a régió ismert agyagos-meszes talajáról, ami ideális környezetet biztosít a szőlő számára.
Nonno Antonio, aki személyesen foglalkozik a Vino Cotto elkészítésével, tölgyfából készült tüzet használ, amin lassan főzi a szőlőmustot. Ezután friss mustot adnak a keverékhez, majd második és harmadik fordulós tölgyfahordókban erjesztik 20°C-on.
Az érlelési folyamat 36 hónapig tart ugyanabban a tölgyfahordóban, amiben a fermentáció is zajlott. Az így előállított bor alkoholtartalma 16,0% vol.
A Nonno Antonio Vino Cotto bor jellegzetes ámbrás sárga színű. Illatában összetett és elegáns jegyek bukkannak fel, köztük aszalt szőlő, dióhéj, szárított füge, szentjánoskenyér és édesgyökér aromái. Ízében gazdag, meleg, meggyőző és hosszú lecsengéssel rendelkezik.
Ez a bor kiválóan illik extra érett, fűszeres, kékpenészes sajtokhoz, apró süteményekhez, olvasztott étcsokoládéhoz, diós süteményekhez, valamint az Abruzzo régió hagyományos ételeihez.