Valpolicella Ripasso DOC - Zironda
Régió: Valpolicella, Verona
Besorolás: DOCG
Készítő: Simone Cortese
Szőlőfajták: 60% Corvina, 20% Rondinella, 20% Corvina Veronese
Márka háttere:
A ZiRonda magában hordozza Valpolicella lényegét, nem csak kiváló minőségű borok formájában, hanem természeti szépség és kultúra tekintetében is. Egy őszinte és közvetlen terület, ahol kiváló gasztronómiai hagyomány alakult ki, melyet intenzív, testes és strukturált borok kísérnek. A képet a változatos tájak teszik teljessé, a tavaktól a dombokig, a tipikus Palladian villákkal, melyek közül néhány az UNESCO világörökség részét képezi. Egy naplemente a tónál, egy helyi étel és egy pohár Zì Ronda bor: tökéletes kombináció ahhoz, hogy megismerjük és megszeressük nem csak egy kultúrát, hanem borait is.
Borkészítés/Vinifikáció:
A gondosan válogatott szőlőket kis műanyag ládákban szárítják szellőzött helyiségekben körülbelül három hónapig. Amikor elérnek az optimális szárazságot, préselik és hőmérséklet-szabályozott rozsdamentes acéltartályokban erjesztik. Az erjedés körülbelül 30 napig tart és magas alkoholtartalmat eredményez.
Érlelés és palackozás:
A bor a ‘ripasso’ módszert alkalmazza az Amarone maradványszőlőjén, kb. 15 napos préselés után, melyet 10 hónapos érlelés követ.
Szőlőszüret:
Szeptember vége
Szűrés: Az utó-finomítás során keresztfolyású szűrést alkalmaznak 1 μm-en és elő-palackozási mikroszűrést 0.45μm-en.
Stabilizálás: Folyamatos.
Éghajlat: Kontinentális.
Talaj: Agyagos, mészköves.
Ízlelési jegyzetek:
A 15 napos áztatás az Amarone törkölyön mély színt és érett fekete cseresznye illatot kölcsönöz a bornak. Elegáns, mégis érett és hajlékony, gyümölcsössége savas, pörkölt kávé és vörös gyümölcsök ízvilágát hordozza, hosszú, lágy lecsengéssel.
Ételajánlat:
Sültpulykával kiválóan harmonizál, de jól kiegészíti a grillezett vadakat is, mint a bölény vagy a szarvas.