Zolla Primitivo di Manduria Riserva DOP - Vigneti del Salento
A Zolla Primitivo di Manduria Riserva egy kiváló minőségű vörösbor, amely 100%-ban Primitivo szőlőből készült. A bor eredete a Puglia régióban, Sava és Manduria városai között található, a Primitivo di Manduria termőterület szívében. Az itt található szőlők több mint 30 éves, hagyományos „alberello” módszerrel termesztett tőkékből származnak, amelyek különleges aromákat kölcsönöznek a bornak. A régió meleg éghajlata és a Jón-tenger közelsége fontos szerepet játszanak e nemes ital karakterének kialakításában.
Szőlőtermesztés és Vinifikáció: A szőlőt részben túlérett állapotban szüretelik, ami még intenzívebb ízélményt biztosít. A borkészítés során a szőlőt kíméletesen zúzzák és bogyózzák, majd 12-14 napig tartó ellenőrzött hőmérsékletű (24-25ºC) maceráció következik, amely alatt rendszeres felkeverések történnek. Az elsődleges fermentáció után a bor malolaktikus erjesztése rozsdamentes acéltartályokban zajlik. Ezt követően a bort 12 hónapig másodtöltésű francia és amerikai tölgyfahordókban érlelik, majd további 12 hónapig cementtartályokban finomítják.
Sensorikai Jellemzők: A bor mély rubinvörös színű, finom violás árnyalatokkal. Illatában gazdag, komplex aromák fedezhetők fel: érett cseresznye, szeder, feketeribizli, fűszerek, vanília, kávé és karamell. Ízében a bor nagy testű, selymes tanninokkal, és hosszú lecsengéssel rendelkezik, amely hosszan tartó élvezetet nyújt.
Fogyasztási Javaslatok: A Zolla Primitivo di Manduria kiválóan illik robusztus első fogásokhoz, például gazdag húsos ragukhoz, bárányhoz, vadételekhez és érett sajtokhoz. Ideális fogyasztási hőmérséklete 16-18°C, amelyen a bor legjobban kibontakoztatja összetett ízjegyeit.
Díjak és Elismerések: A Zolla Primitivo di Manduria Riserva számos nemzetközi elismerést kapott, köztük aranyérmet a 2023-as Mundus Vini és Berliner Wine Trophy versenyeken, valamint bronzérmet a Korea Wine Challenge 2022 rendezvényén. A bor 93 pontot ért el Luca Maroni 2021-es értékelésében, és aranyérmet kapott a 2023-as The Winehunter Award-on.