Appassimento Primitivo Rosso Puglia – Gazdag és bársonyos vörösbor
A bor története és jelentősége
Az Appassimento Rosso Puglia IGT egy különleges bor, amely a hagyományos appassimento eljárás során készül. Ez a technika az olasz borászat egyik legrégebbi módszere, amely során a szőlőszemeket hagyják részben megszáradni, így koncentráltabb ízvilág és gazdagabb szerkezet alakul ki. Puglia borvidéke tökéletesen alkalmas erre az eljárásra, hiszen az éghajlati viszonyok – a forró nyarak és a hűvösebb éjszakák – segítenek a szőlő természetes cukor- és aromaanyag-tartalmának fokozásában.
Származás és borászat
A bor Puglia régióban készül, amely Dél-Olaszország egyik legismertebb borvidéke. Az itt uralkodó mediterrán éghajlat meleg nappalokat és hűvös éjszakákat biztosít, amely elősegíti a szőlő aromás komplexitásának kialakulását. Az Appassimento eljárás során a szőlő szeptember végén éri el tökéletes érettségét, majd a bogyók 50%-os súlycsökkenést szenvednek el a természetes vízvesztés következtében. Ez az eljárás teszi lehetővé, hogy a bor mélyebb színt, koncentráltabb ízjegyeket és gazdag textúrát kapjon.
A gondosan válogatott szőlőt kézzel szüretelik, majd az erjesztés hőmérséklet-szabályozott környezetben zajlik. A héjon áztatás hosszú ideig tart, hogy a lehető legtöbb aroma és színanyag kioldódjon. Az almasavbontás (malolaktikus fermentáció) biztosítja a bor selymes, lágy karakterét, amely még bársonyosabbá teszi az ízélményt.
Illat és ízvilág
Az Appassimento Rosso Puglia IGT mély rubinvörös színnel rendelkezik, finom bíbor árnyalatokkal. Illatában érett fekete bogyós gyümölcsök, aszalt szilva, szeder, valamint vanília, fűszerek és étcsokoládé jelennek meg. Ízében telt és gazdag, bársonyos tanninokkal, kiegyensúlyozott savszerkezettel és hosszú, elegáns lecsengéssel. A kortyot szárított gyümölcsök és kakaó árnyalatai teszik teljessé.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a bor kiválóan illik szaftos vörös húsokhoz, grillezett ételekhez, lassan főzött marha- és vadhúsokhoz, valamint gazdag, fűszeres szószokkal készült fogásokhoz. Tökéletes kísérője lehet egy érlelt pecorino vagy parmezán sajtnak is.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20°C
Technikai adatok
- Szőlőfajták: Primitivo és Puglia jellegzetes kék szőlőfajtáinak házasítása
- Művelés: Hagyományos módszer, kézi szüret
- Talaj: Agyagos, jól strukturált talaj
- Szüret: Szeptember vége
- Erjesztés: Hőmérséklet-szabályozott erjesztés, hosszú héjon áztatással
- Érlelés: Malolaktikus fermentáció után tölgyfahordós érlelés
- Szín: Mély rubinvörös, bíbor reflexekkel
- Illat: Fekete bogyós gyümölcsök, aszalt szilva, étcsokoládé, fűszerek
- Íz: Bársonyos tanninok, hosszú, kiegyensúlyozott lecsengés
- Ajánlott ételek: Sült húsok, vadhúsok, érlelt sajtok
- Tárolhatóság: Megfelelő körülmények között 5 évig eltartható