Acquesi Brachetto – Piemonte DOC édes spumante
A bor története és jelentősége
Az Acquesi Brachetto a Cuvage borászat meghatározó tétele, mely a piemonti hagyományokat ötvözi modern szemlélettel. A borászat 2011-ben alakult Acqui Terme városában, és azóta elkötelezetten ápolja a régió ikonikus szőlőfajtáinak örökségét. A Brachetto – akárcsak a híres Moscato – a Piemont édes oldalát képviseli, amely már az ókori rómaiak idején is ismert volt.
Származás és borászat
A borvidék szíve a Monferrato, amely 2014 óta az UNESCO Világörökség része. A térség talajai változatosak: mészkőben gazdag fehér földek, vasas vörös agyag, és könnyed homokos rétegek váltakoznak, különleges aromatikát és eleganciát adva a bornak. A Brachetto szőlőfajta, amely a bor alapját képezi, a Piemont régió calcareous és agyagos talaján terem, ezáltal lágy és intenzív borokat eredményez, melyek gazdag illat- és ízvilágot hordoznak magukban.
A szőlőültetvények a dombos gerincen helyezkednek el, amely Acqui Terme-ből Nizza Monferratoba vezet, és áthalad Castel Rocchero csodálatos dombjain, amelyek 250 és 350 méter közötti magasságban találhatók a tengerszint felett. Az éghajlat mediterrán / különböző mikroklímákkal, amelyek hőmérsékleti tartományban, magasságban, csapadékmennyiségben és szellőzésben térnek el egymástól.
Borkészítés és érlelés
A Brachetto szüretelése augusztus közepén kezdődik. Az alacsony hőmérsékleten (0 °C) tárolt mustot óvatosan erjesztik, hogy megőrizzék a fajta friss gyümölcsös és virágos karakterét. Az erjesztés Metodo Martinotti (tankos eljárás) szerint történik, lassú és fokozatos hőmérséklet-emelkedéssel 16–20 °C között, amely mintegy egy hónapig tart.
Illat és ízvilág
A bor élénk rubinvörös színű. Illatában piros bogyós gyümölcsök, rózsa és vörös virágok dominálnak. Ízben kellemesen édes, friss és jól kiegyensúlyozott, nem tolakodó édességgel, hanem elegáns, üde gyümölcsösséggel.
Gasztronómiai ajánlás
Tökéletes friss sajtok, gyümölcsös desszertek és erdei gyümölcsök mellé. Remek választás gyümölcsalapú koktélok összetevőjeként is. Fogyasztási hőmérséklet: 6–8°C.
Technikai adatok
- Alkoholtartalom: 5,5%
- Szőlőfajta: Brachetto
- Származási hely: Piemonte DOC
- Erjesztés: Metodo Martinotti