További információ a borról: Bourgogne Pinot Noir – Moillard AOP
A Domaine Moillard borház ezen vörösbora kizárólag Pinot Noir szőlőből készült. A szőlők kizárólag a Côte-d'Or szívében található parcellákról kerülnek kiválasztásra.
A szüret után a szőlőt azonnal a présházba szállították, ahol válogatták és gondosan feldolgozták. A fermentációt kis tölgyfahordókban, kontrollált hőmérsékleten végezték. A fermentáció befejezése után a bort néhány hónapig francia tölgyfahordókban érlelték.
Borászati módszer: Hagyományos eljárással készül. A burgundi régió optimális körülmények között termesztett, tökéletes érettségű szőlőjét használták fel hozzá. A szőlőtőkék mélyen gyökereznek a mészkő és pala talajban. A szőlő érését nagymértékben befolyásolja a régió hűvös klímája. A gyümölcsöt optimális érettség elérésekor, a frissesség megőrzése érdekében a lehető leghűvösebb napszakban szüretelték. Szigorú válogatást követően a szőlőket rozsdamentes acéltartályokban 5-7 napra lehűtik, hogy megjelenjenek a gyümölcsös aromák. Hőszabályozott rozsdamentes acéltartályban történő hosszú erjesztés során pigeage és pumpálás történik. A bort ezt követően gravitációsan 228L-es tölgyfahordókba szivattyúzzák, melyeket 1-4 alkalommal használtak, 40%-uk új tölgyfahordó. 12-15 hónapig tölgyfahordóban érlelik, amely idő alatt természetes malolaktikus erjedés megy végbe.
A Domaine Moillard borászat Bourgogne-i Pinot Noir-ja ragyogó, gyönyörű mély gránátszínű, lilás árnyalatokkal. Ha egy kis levegőhöz juttatjuk pohárban való köröztetéssel, érezhetjük, hogy ez a bor tökéletes egyensúlyt képvisel. A pohár falán sem vizes, sem szirupos vagy likőrszerű lenyomatokat nem hagy. Az orr számára a fekete áfonya illata dominál, melyhez a kis tölgyfahordóban történő érlelés során vanília, pörkölt fa és édesgyökér aromák társulnak.
A bor ízében kellemesen száraz, markáns és aromás jegyek érvényesülnek. Gazdag és erőteljes ízvilág, selymes tanninokkal, hosszan tartó lecsengéssel. Kiegyensúlyozott és komplex, bársonyos és könnyed karakter jellemzi. Utóíze hosszantartó, melyben a burgundi terület jellegzetes pala és mészkő talajának mineralitása is érezhető.
Ételpárosítás: A bort 15-18°C-on ajánljuk fogyasztani. Kiválóan illik erőteljes ízű curry-s bárányhoz, bárányraguhoz csicseriborsóval és szárított fügével, vagy thai uborkasalátához.
A borászat:
A Domaine Moillard az elismert Nuits-Saint-Georges-ban helyezkedik el, a Burgundi régióban. A pincészet nem csak a helyi borokat állítja elő, hanem a Côte de Beaune borait is kínálja.
A Moillard család borászati múltja régmúltra nyúlik vissza, azonban az igazi áttörést 1850-ben, Symphorien Moillard személyében élte meg a pincészet, amikor a borászat mellett a borok kereskedelmébe is belekezdett. Az újonnan megnyílt vasútvonalon érkező vendégek és ügyfelek megnövelték a cég hírnevét és üzleti lehetőségeit. A család birtokai tovább nőttek, amikor Symphorien lánya a borász Thomas családdal házasodott össze, hozzájuk csatolva jelentős szőlőterületeket. Ezután jelentős bővítés következett, beleértve egy 1000 hordós borospince létrehozását is. A pincészet hamarosan a Burgundi régió egyik legjelentősebb termelőjévé vált.
A két világháború sajnos komoly veszteségeket okozott a pincészetnek, de a Moillard család kitartása és innovatív hozzáállása révén a pincészet tovább fejlődött. A második világháború után modernizálták a borászatot, és új stratégiákat alkalmaztak a változó borpiaci trendekhez igazodva. 2016-ban a nagy borászati vállalkozás, a Les Grands Chais de France vásárolta meg a vállalatot.
A Domaine Moillard borait két fő borászati régióban termelik: a Côte de Nuits és a Côte de Beaune területén. A Côte de Nuits az egyik leghíresebb borászati terület a Burgundi régióban, melyet elsősorban kiváló minőségű vörösborairól ismernek. A Côte de Beaune elsősorban fehérborairól ismert, de a vörösborok is magas minőségűek és világhírűek.
A Moillard borok előállítása a burgundi hagyományoknak megfelelően, nagy gondossággal és odafigyeléssel történik. A vörösborok esetében a fermentáció kis tartályokban zajlik, míg a fehérborok fermentációjához acéltartályokat és tölgyfahordókat használnak. A Domaine Moillard borai az évek során tovább érlelődnek és folyamatosan fejlődnek a palackban. A borászatért felelős Baptiste Corrot ökológus vezeti ezt a folyamatot, biztosítva a legmagasabb minőséget.
Ezen hosszú és gazdag történelemmel büszkélkedő pincészet a mai napig fenntartja kiváló minőségű borainak hagyományát és a burgundi borászat szellemiségét.