Conte di Campiano - Primitivo di Manduria DOC
Merüljön el Dél-Olaszország borainak autentikus világában a Conte di Campiano pincészet klasszikus Primitivo di Manduria DOC tételével. Ez a bor a Puglia régió esszenciáját zárja palackba, egyenesen a Primitivo szőlőfajta szívéből, Manduriából. Egy gazdag és mégis bársonyos vörösbor, amely tökéletesen tükrözi a Salento-félsziget napsütötte dűlőinek egyedi karakterét, és a pincészet elkötelezettségét a minőség és a hagyományok iránt.
Eredet, terroir és borászat
A Conte di Campiano Primitivo di Manduria DOC a Brindisi és Taranto tartományokra kiterjedő, védett eredetű borvidéken született. Ez a terület Puglia déli részén, a Salento-félsziget dombos és part menti síkságain fekszik. A terroir különlegességét a tenger közelsége által biztosított kiváló szellőzés és a változatos talajszerkezet adja. A talajok főként agyagosak, de megtalálhatók a vékony rétegű, meszes, kiváló vízelvezetésű területek, valamint az ásványokban gazdag, köves, vörös földek is. A Conte di Campiano pincészet filozófiája, hogy a modern technológiát a hagyományos értékekkel ötvözve olyan borokat készítsen, amelyek a termőhely és a szőlőfajta legtisztább jegyeit hordozzák.
Borkészítés és érlelés
A Primitivo egy korán érő fajta, így a szüretre jellemzően már augusztusban, de legkésőbb szeptember elején sor kerül. A szőlőt gondosan feldolgozzák, a préselést követően a héjon történő macerációval nyerik ki a bor mély színét és a puha tanninokat. Az erjesztés szabályozott hőmérsékleten, rozsdamentes acéltartályokban zajlik, gyakori átfejtésekkel, hogy a bor a lehető leggazdagabbá váljon. A palackozás előtt a bor legalább 6 hónapot pihen és finomodik, amely során eléri a tökéletes egyensúlyt és harmóniát.
Illat és ízvilág
Pohárba töltve intenzív rubinvörös színnel örvendeztet meg, amelyet gránátos árnyalatok tesznek még vonzóbbá. Illatában rendkívül intenzív, piros bogyós gyümölcsökből készült lekvárra, fekete ribizlire és cseresznyedzsemre emlékeztető aromák dominálnak. A gyümölcsös jegyeket éteri tónusok, mint a kakaó, az édesgyökér és a vanília teszik teljessé. Ízében meleg, kerek és bársonyos, tele gyümölcsös jegyekkel és puha tanninokkal, lecsengése pedig hosszan tartó és éteri.
Gasztronómiai ajánlás
Sokoldalú bor, amely remekül párosítható hideg felvágottakból álló előételekkel, zöldséglevesekkel, vörös húsokkal és sajtokkal. Telt teste lehetővé teszi, hogy akár komplexebb, vörös húsokból készült ételek méltó kísérője is legyen. Fogyasztását szobahőmérsékleten, 18-20°C-on ajánljuk. A legteljesebb ízélmény érdekében érdemes a palackot legalább egy-két órával a felszolgálás előtt kinyitni.
Technikai adatok
- Terület: Puglia, Salento
- Szőlőfajta: Primitivo
- Pincészet: Conte di Campiano
- Érlelés: Minimum 6 hónap a palackozás előtt
- Talaj: Főként agyagos, helyenként meszes, köves