Trefilari Primitivo Salento - Cantina Sampietrana
A TreFilari Primitivo prémium bor egyedi, gazdag ízvilágát Salento őshonos szőlőültetvényeinek köszönheti, ahol a szőlőt 50 éves Alberello pugliese művelési rendszerben termesztik. Az agyagos és mészköves talaj kiváló környezetet biztosít a Primitivo számára, amely szőlőfajta különleges édességet és karaktert kölcsönöz a bornak. A szüretre szeptember harmadik dekádjában kerül sor, amikor a fürtök enyhén töppedtek, így még gazdagabbá válik a beltartalom. A gondos válogatás és a kézi szüret garantálja, hogy csak a legjobb minőségű alapanyagok kerüljenek a borba.
A bort 14,5%-os alkoholtartalom és 50 mázsa hektáronkénti hozam jellemzi, amely lehetővé teszi a szőlő számára, hogy intenzív aromákat és gazdag íztartalmat érjen el. A bor 8 hónapon át érlelődik tölgyfahordóban, amely gazdagítja és finomítja az ízeket, majd ezt követően további érleléssel nyeri el végső formáját. A színe mély rubinvörös, amely idővel gránátszínű árnyalatokkal gazdagodik.
Illatában érett erdei gyümölcsök, lekváros jegyek, vanília és enyhe fűszeresség bontakozik ki, míg ízvilága bársonyos, telt és meleg. Az érett áfonya, szilva, finom vanília és enyhe fűszeres jegyek harmonikus együttese ad különleges élményt minden kortynál. A Tre Filari ideális különleges alkalmakhoz, és kiválóan társítható érett sajtokkal, grillezett húsokkal, borjúhússal, vadételekkel és enyhén fűszeres fogásokkal. A legjobb ízélményt 18-20 °C-on szervírozva nyújtja.
A Primitivo, amelyet a jellegzetes „bokros” termesztési módszerrel nevelnek, egy kényes, nehezen termeszthető vörösszőlő fajta, amely érzékeny a hosszú szárazságra, a túlzott páratartalomra és a tavaszi fagyokra. Salento felső területén szinte tökéletes körülmények között fejlődhet, és kiváló minőségű, egészséges szőlőt terem, amely remek alapot biztosít a borkészítéshez.
Ezt a fajtát a bogyók nagy cukortartalma jellemzi – a szemek kerekdedek, közepes méretűek, kékes színűek, gazdagok viaszrétegben –, amely ideális a magas alkoholtartalmú borok készítéséhez. A szőlő héjában gazdag antociántartalom is megtalálható, amely a bor színéért felelős. A Primitivo fiatalabb változatainak színe rubinvörös, élénk ibolyaszín árnyalatokkal, amely kissé sötét és kevésbé áttetsző; a fahordós érlelés során ez az árnyalat mélyebb gránátszínűvé válik, amely még tovább fokozza a bor vizuális hatását