Piemonte Barbera Appassimento DOC - Ricossa
A Barbera Appassimento egy különleges bor, amely egy forró, száraz nyár során született meg, amikor Piemont számos borvidékén gondok adódtak a termeléssel. Egy szőlőfajta azonban kitartott: ez volt a Barbera. Így jött létre a Barbera Appassimento Piemonte DOC, amelynek szőlőjét kézzel szedik, 5 kg-os ládákba gyűjtik, majd egy szellőztetett, hőmérséklet-szabályozott helyiségben körülbelül 5-6 hétig szárítják. Ez idő alatt a bogyók fokozatosan dehidratálódnak. Ezt követően a fermentáció rozsdamentes acéltartályokban, 26-30°C-on, körülbelül 2 hétig tart.
Szőlőfajta: Barbera, amely Piemont legnépszerűbb vörösborszőlő-fajtája, és ez az új, merész stílus a borász hagyománytól eltérő megközelítést mutat.
Származási hely: A Monferrato Astigiano területére jellemző mészkő és agyagos talajok adják a bor alapját.
Szüret: A szőlőt szeptember közepén kézzel szedik 5 kg-os ládákba.
Borkészítés: A szüretelt szőlőt szellőztetett, hőmérséklet-szabályozott helyiségben körülbelül 5-6 hétig szárítják, majd rozsdamentes acéltartályokban fermentálják 26-30°C-on, mintegy 2 héten keresztül.
Kóstolási jegyek: Mélyvörös szín, fiatalon ibolyás árnyalatokkal, amelyek az érlelés során gránátvörössé válnak. Illatában bogyós gyümölcsök, lekvár, ibolya, vanília, füge és mandula jegyek dominálnak. A szájban elegáns, harmonikus és testes, friss fiatal korában, de az évek során lekerekedik és összetettebbé válik, selymes lecsengést biztosítva.
Ajánlott ételek: Fiatal korában kiválóan párosítható vörös és grillezett húsokkal, később vadételekkel, sült húsokkal, sajtokkal és gazdag levesekkel. Az ideális fogyasztási hőmérséklet 14-16°C.
Egy kedves vásárlóm szerint: Pácolt marhahús, tejszínes gombával a legjobb választás a bor mellé. (Vagy fordítva :) )
A Ricossa borászat az 1900-as évek elején jött létre az Asti területén, és 2015 óta Piemont borvidékének szívében, a Castel Boglione-i Ca’ dei Mandorli birtokon található, a Monferrato Astigiano régióban. A birtok 74 hektárnyi szőlőt foglal magába, amely egy lenyűgöző, természetes amfiteátrumot alkot. A terület legnagyobb része Piemont "királynőjének", a Barbera szőlőjének van szentelve, amelyet Ricossa modern borászati szemlélettel készít, és ez vált a borászat egyik legfontosabb termékévé.