Noceto Nizza DOCG - Ricossa
A Ricossa Noceto Nizza DOCG egy különleges Barbera bor, amely a Piemontéban, Monferrato szívében található Nizza DOCG borvidékről származik. A Ricossa borászat az 1900-as évek elején alakult az Astigiano vidékén, majd 2015 óta a Castel Boglione-i Ca' dei Mandorli birtokon működik, 74 hektáros szőlőültetvénnyel, amely egy egyedülálló természetes amfiteátrumot alkot. A borászat a Barbera szőlő modern értelmezését kínálja, amely az egyik zászlóshajója lett.
A Nizza DOCG területén a bor termelése 18 községben történik, ahol a talaj típusai az agyagos és vörös földektől a márgás és homokos talajokig terjednek, fosszíliák jelenlétével. A Nizza borvidék különleges adottságait 2014-ben ismerte el hivatalosan a borászok kérése alapján, amivel a Barbera termelési övezet önálló státuszt kapott. Az elnevezés a "Nizza" nevet viseli, hogy a terület hagyományait és kultúráját egy rövid, de jelentős névbe sűrítse. A Noceto nevű dűlő, amelyről ez a bor is a nevét kapta, a terület legjobb termőhelyei közé tartozik.
A szőlőt szeptember végétől október elejéig szüretelik, amelyet 18 hónapos érlelés követ, ebből 6 hónapot tölgyfahordókban töltenek. A bor színe intenzív rubinvörös, amely az érleléssel gránátvörösbe hajlik. Illatában gazdag, fűszeres aromák, például kakukkfű és zsálya dominálnak, a háttérben vaníliás, édesgyökeres, valamint kakaós jegyekkel. A Noceto Nizza bor íze gazdag és jól strukturált, tanninjai finomak és bársonyosak, kerekítve a bort egy igazán kifinomult élménnyé.
Kiválóan párosítható vörös húsokkal, pörköltekkel, valamint kemény és érlelt sajtokkal. Ideális fogyasztási hőmérséklete 16-18°C.