Collezione Cinquanta – Egy ikonikus vörösbor a Salentóból – Cantine San Marzano
A Cantine San Marzano alapításának ötvenedik évfordulóján, 2012-ben született meg a Collezione Cinquanta. Ez a bor évjárat nélküli, különleges alkalomra tervezett, és a Salento legjobb vörös bogyós szőlőfajtáinak értékes blendje. Erőteljes és strukturált bor, érett piros gyümölcsök és fűszerek komplex illatával.
A Salento borvidék ikonikus, régi tőkés szőlőültetvényeiről származó bogyók különleges gazdagságot és komplexitást kölcsönöznek ennek a bornak, amely méltó választás a prémium borok kedvelőinek.
A bor származása és készítése
A Collezione Cinquanta válogatott, vörös bogyós szőlőfajtákból készül, amelyek a Salento legjobb területeiről származnak. A tőkék alacsony hozamú, régi ültetvényeken nőnek, amelyeket az "Alberello" művelési módszerrel nevelnek. Ez a hagyományos termesztési forma biztosítja a bogyók intenzív aromáit és koncentrációját. A szőlőművelés során minden növényről csupán 1 kg-nyi fürt kerül szüretelésre, így a termés kivételes minőségű marad. A hektáronkénti tőketerhelés 4.500 tőke, amely tovább erősíti a koncentrált ízvilágot. A szőlőt szeptemberben kézzel szüretelik, kis ládákba gyűjtve, hogy a lehető legjobb állapotban érkezzen a pincébe.
A szőlőt a szüret után kíméletesen bogyózzák és préselik, majd az erjedés megkezdése előtt hideg maceráción esik át (8°C-on), hogy a bor minél több aromás anyagot megőrizzen. Az alkoholos erjedés ellenőrzött hőmérsékleten (24-26°C) zajlik, amelyet finom préselés követ. Az almasavbontás acéltartályban történik, ezt követően pedig 12 hónapon keresztül francia tölgyfahordókban érlelik a bort, amely tovább növeli komplexitását és bársonyosságát.
Illat és ízvilág
A Collezione Cinquanta intenzív rubinvörös színnel és lila árnyalatokkal hívja fel magára a figyelmet. Illatában a gyümölcsös és fűszeres jegyek tökéletes harmóniában vannak: érett szilva, aszalt szilva és dzsemre emlékeztető aromák keverednek vaníliával és finom édesgyökérrel. A korty mély és telt, bársonyos tanninokkal és hosszú, elegáns lecsengéssel. Az ízben a gazdag gyümölcsösséget a tölgyfahordós érlelés kifinomult jegyei teszik még összetettebbé.
Ajánlott ételek és fogyasztási hőmérséklet
- Prémium minőségű, testesebb első fogások
- Marhahúsból készült ételek
- Vadételek, például szarvas vagy vaddisznó
- Fűszeres, szaftos tészták és raguk
A legjobb élményt 18°C-on szervírozva nyújtja, így érdemes fogyasztás előtt dekantálni, hogy teljes aromavilága kibontakozhasson.
Miért érdemes megkóstolni a Collezione Cinquanta-t?
A San Marzano borászat egyik legkülönlegesebb tételeként a Collezione Cinquanta ötvözi a hagyományos szőlőművelési technikákat a modern borkészítési eljárásokkal. Gazdag ízvilága, elegáns szerkezete és prémium minősége miatt ideális választás ünnepi alkalmakra, ajándékba vagy egy különleges vacsora kísérőjeként.
A bor neve utáni szám (pl +6) jelölés értelmezése: 2012-ben készítették először ezt a bort. Onnantól az évjáratokat mindig "pluszolják".