Timo Vermentino Salento IGP – Frissesség és Elegancia a Pohárban
A Timo Vermentino Salento a Pugliai borászat egyik legszebb példája, amely a régió gazdag terroirjának és a tenger közelségének köszönhetően különleges karakterrel rendelkezik. A bor neve, Timo (kakukkfű), tökéletesen kifejezi ennek a bornak az esszenciáját: mediterrán növények illata, frissesség és egyedi aromatika.
Származás és borászat
A szőlőültetvények Brindisi, Salento területén találhatók, körülbelül 100 méterrel a tengerszint felett. Az éghajlatot a tenger hűsítő hatása befolyásolja, amely hozzájárul a szőlő optimális éréséhez. A talaj közepesen kötött, homokos szerkezetű, amely elősegíti a jó vízelvezetést, így a Vermentino szőlő megőrzi természetes frissességét és ásványosságát.
A Guyot-művelésű szőlőtőkéket 5.000 tőke/hektár sűrűséggel telepítették, ami lehetővé teszi a koncentrált, kiváló minőségű alapanyag előállítását. A szüret augusztus utolsó hetében történik, amikor a szőlő tökéletes egyensúlyban van a cukor és a savak tekintetében.
Borkészítés és érlelés
A feldolgozás során az előzetes héjon áztatás segít kiemelni a szőlő természetes aromáit. Ezt követően az acéltartályokban történő erjesztés 15°C-on zajlik 13-15 napig, hogy megőrizze a frissességet és a gyümölcsös karaktert. A bor ezután öt hónapig acéltartályban érlelődik, hogy a lehető legjobban megőrizze eredeti illat- és ízvilágát.
Illat és ízvilág
A Timo Vermentino Salento IGP szalmasárga színű, visszafogott zöldes reflexekkel. Az illatában finom fehér virágok, citrusfélék és mediterrán fűszernövények jelennek meg. Kóstolva az elegáns tengeri ásványosság és a friss zöldfűszeres jegyek (kakukkfű, rozmaring) dominálnak. A korty harmonikus, ropogós savtartalommal és hosszú, élénk lecsengéssel.
Gasztronómiai ajánlás
Tökéletes választás tenger gyümölcsei, halételek, könnyed tésztafogások és friss sajtok mellé. Kiemelten ajánlott grillezett rákokhoz vagy citrusos tengeri herkentyűs fogásokhoz. Optimális fogyasztási hőmérséklet: 10-12°C
Technikai adatok
- Szőlőfajta: 100% Vermentino
- Borvidék: Salento, Puglia
- Tengerszint feletti magasság: ~100 m
- Talaj: Homokos, közepesen kötött szerkezetű
- Művelési mód: Guyot
- Tőkesűrűség: 5.000 tőke/hektár
- Szüret időpontja: Augusztus vége
- Erjesztés: Acéltartályban, 15°C-on, 13-15 napig
- Érlelés: 5 hónap acéltartályban
- Alkoholtartalom: 12,5-13%