Sisma 18° Primitivo di Manduria DOP - Erario
Az olasz Manduria síkságán, legalább 70 év átlagéletkorú szőlőkből készült a Sisma 18 Primitivo di Manduria bor, ahol a szőlő tökéletesen kifejezheti magát. A bor elkészítéséhez kiváló érettségű, gondosan kiválasztott, kézzel szedett szőlők szükségesek. A borászati folyamat során hosszú, szigorúan hőmérséklet-szabályozott erjesztést, ezt követően hosszú macerációt és folyamatos mikro-oxidációt alkalmaznak, ami lehetővé teszi, hogy a bor elérje a 18,5%-os alkoholtartalmat.
A bor minőségének megőrzése érdekében 18 hónapig védett beton tartályban érlelik, majd további 6 hónapig palackban. A bor színe mély gránátvörös, enyhe ibolyás tükröződéssel, amely kitartóan fennmarad a pohárban. Az illatában érett gyümölcsök, meggydzsem, málna és szilva bukkan fel, de érezhető a dohány és a medvecukor is a lecsengésben.
Ízében gazdag, sűrű, markáns tannintartalmú, de egyidejűleg a kiemelkedően lágy textúra is jelen van. Jellemző rá a kellemesen érzékelhető savtartalom, ami hozzájárul a bor harmóniájához és egyensúlyához. Kiválóan illik komolyabb ételekhez, mint például a húsételek (pörköltek, raguk, sült húsok), húsos szalámik, érett sajtok és az olasz konyha hagyományos ételei. Önmagában is remek választás lehet egy vacsora zárásaként, vagy meditációs bor, melyet lassan kortyolgatva élvezhetünk. A finomságának és impresszív jellegének kiélvezéséhez javasolt a palackot legalább fél órával korábban kinyitni és nem 18 fok alatt szervírozni.