Talo Primitivo di Manduria DOP - San Marzano
A bor története és jelentősége
A Talò név egy közösségi tisztelgés a San Marzano környéki borászok előtt, akik generációk óta fáradhatatlan munkával ápolják szőlőültetvényeiket. A Talò borcsalád a helyi borászok elhivatottságát és a pugliai borászat örökségét hivatott megőrizni, miközben a borvidék egyedi karakterét is kiemeli. A Primitivo di Manduria DOP a világ egyik legismertebb Primitivo bora, amely tökéletesen kifejezi ezt a dél-olasz terroirt.
Származás és borászat
A bor Olaszország egyik legkiemelkedőbb vörösborvidékéről, Pugliából, azon belül is Manduria környékéről származik. Ez a régió az egyik legjobb termőhelynek számít Primitivo számára, köszönhetően a forró nyári napoknak és az enyhe, tenger közelsége által befolyásolt teleknek. A szőlőültetvények 100 méterrel a tengerszint felett helyezkednek el, ahol a talaj főként közepesen kötött agyagos, alacsony termőképességű és ásványi anyagokban gazdag, ami mély, koncentrált borokat eredményez.
A szőlőművelés során a terméskorlátozás kulcsszerepet játszik a minőség megőrzésében, így a tőkék alacsony hozammal dolgoznak, hogy biztosítsák az ízek és aromák maximális koncentrációját.
Borkészítés és érlelés
A szőlőt szeptember közepén kézzel szüretelik, gondosan kiválogatva a legérettebb fürtöket. Az erjesztés hőmérséklet-szabályozott acéltartályokban történik, amelynek során válogatott élesztőtörzseket alkalmaznak a természetes aromák kiemelésére. A macerációs idő 10 nap, amely alatt a héj érintkezik a musttal, így biztosítva a bor mély színét és gazdag tanninszerkezetét. Az érlelés 6 hónapon keresztül zajlik francia és amerikai tölgyfahordókban, amelyek komplexitást, eleganciát és finom fűszeres jegyeket adnak a bornak.
Illat és ízvilág
A Talò Primitivo di Manduria DOP mély, rubinvörös színű bor, finom bíbor árnyalatokkal. Illatában gazdag és intenzív gyümölcsösség jelenik meg: érett cseresznye, szilva, feketeribizli és málna. Ezeket finom kakaós, vaníliás és fahéjas jegyek egészítik ki, amelyeket az érlelés során kapott tölgyfás karakter tesz még összetettebbé.
A korty teljes és testes, kerek, bársonyos tanninokkal és tökéletes egyensúllyal. A borban finom ásványosság és balzsamos jegyek is megjelennek, amelyek a tenger közelségére utalnak. A hosszú lecsengésben felfedezhetők a szárított gyümölcsök és fűszerek, amelyek elegánsan zárják le az élményt.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a bor kiválóan illik gazdag, fűszeres húsételekhez, például lassan sült marhahúshoz, bárányhoz, grillezett steakekhez, valamint vadpörköltekhez. Emellett remek párosítás lehet érett, kemény sajtokhoz, például parmezánhoz vagy pecorinóhoz. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 16-18°C, hogy a bor minden ízjegye tökéletesen kibontakozhasson.
Technikai adatok
- Szőlőfajta: 100% Primitivo
- Borvidék: Primitivo di Manduria DOP
- Tőketerhelés: 5000 tőke/hektár
- Erjesztés: Hőmérséklet-szabályozott acéltartályokban
- Maceráció: 10 nap
- Érlelés: 6 hónap francia és amerikai barrique hordókban
- Alkoholtartalom: 14,5%