Zolla Primitivo di Manduria DOP - Vigneti del Salento
A Zolla Primitivo di Manduria DOP a Vigneti del Salento pincészet egyik legismertebb és legelismertebb bora, amely hűen képviseli a Puglia borvidék gazdag örökségét és a Primitivo szőlőfajta mély, intenzív karakterét. Ez a prémium bor a régi ültetvények koncentrált ízvilágát és a borászat kifinomult stílusát egyesíti.
Eredet, terroir és borászat
A bor a Manduria és Sava közötti területekről származik, ahol a 30–35 éves alberello (bokorművelésű) ültetvények adják a szőlőt. Az éghajlat mediterrán, forró és napfényes nyarakkal, melyet a Jón-tenger közelsége enyhít. A talaj agyagos és mészköves, amely különösen kedvez a Primitivo intenzív, gazdag gyümölcsösségének. A Vigneti del Salento, a Fantini Group részeként, modern technológiával ötvözi a helyi hagyományokat, így nemzetközi szinten is meghatározó nagykövetévé vált a régió borainak.
Borkészítés és érlelés
A szőlőt kézzel szüretelik, gondos válogatás után bogyózás és zúzás következik. Az erjesztés 8–10 napig tart, héjon áztatással, hőmérséklet-szabályozott rozsdamentes acéltartályban. Az almasavbontás szintén acélban zajlik. Az érlelés 6–8 hónapig másodtöltésű amerikai és francia barrique hordókban történik, amely a bornak bársonyos textúrát, fűszerességet és extra komplexitást ad.
Illat és ízvilág
A bor mély rubinvörös színnel és bíbor árnyalatokkal tündököl. Illatában az érett cseresznye, szilva és fekete bogyós gyümölcsök dominálnak, melyeket finom édes fűszerek, vanília és enyhe kakaós jegyek egészítenek ki. A korty telt, gazdag és selymes, a gyümölcsös jegyek és a hordós érlelés fűszeressége harmonikusan simul össze. A tanninok érettek és bársonyosak, a lecsengés hosszú és elegáns.
Elismerések és díjak
A Zolla Primitivo di Manduria számos nemzetközi elismerést nyert:
- Mundus Vini 2023 – Aranyérem
- Frankfurt International Trophy 2021 – Aranyérem
- AWC Vienna 2016 – Aranyérem
- Luca Maroni – 93 pont (2022), 96 pont (2017)
Ezek a díjak nemcsak a bor minőségét, hanem a pincészet elkötelezettségét is bizonyítják a Primitivo di Manduria hagyományainak méltó ápolásában.
Gasztronómiai ajánlás
Kiváló választás grillezett vörös húsokhoz, lassan főtt ragukhoz, vadételekhez és érlelt sajtokhoz. Ünnepi asztalok méltó kísérője, de egy baráti vacsorát is emlékezetessé tesz. Ideális fogyasztási hőmérséklet: 16–18 °C.
Technikai adatok
- Terület: Primitivo di Manduria DOP, Puglia
- Szőlőfajta: 100% Primitivo
- Ültetvények: 30–35 éves alberello tőkék, Manduria–Sava
- Erjesztés: 8–10 nap héjon áztatás, acéltartály
- Érlelés: 6–8 hónap másodtöltésű amerikai és francia barrique
- Borász: Danilo Gizzi