Analivia Sauvignon Blanc – Félix Solís Avantis
Ez a Sauvignon Blanc egy elegáns, élénk és friss fehérbor a spanyol Rueda borvidék szívéből. Az Analivia Sauvignon Blanc a Pagos del Rey pincészetben készül. A Franciaországból származó, de a Rueda régióban tökéletesen akklimatizálódott Sauvignon Blanc szőlőfajta, egyedülálló karakterrel ruházza fel ezt a bort. A vegán minősítéssel is rendelkező bor igazi kuriózum a borértő közönség számára.
Eredet, terroir és borászat
A Rueda eredetmegjelölésű borvidék Castilla y León fennsíkján fekszik, két jelentős vörösbortermő borvidék, a Ribera del Duero és a Toro között. A Duero folyó átszeli a régiót keletről nyugatra. Rueda 1980-ban szerezte meg az eredetmegjelölés (D.O.) tanúsítványát, ezzel Castilla y León első D.O. borvidékévé vált. A régió klasszikus kontinentális éghajlattal rendelkezik, hosszú, hideg telekkel, rövid tavaszokkal és forró nyarakkal. A Pagos del Rey pincészet filozófiája a terroir tiszteletén és a modern technológia alkalmazásán alapul, hogy a szőlőfajta legszebb arcát mutassa meg a borokban.
Borkészítés és érlelés
A Sauvignon Blanc szőlőt október elején, éjszaka szüretelik. Ez az alacsonyabb hőmérséklet segít megőrizni a szőlő csodálatos aromás karakterét. A préselés előtt a mustot néhány órán keresztül, alacsony hőmérsékleten, a héjon áztatják, hogy maximális íz- és illatanyagot nyerjenek. A borkészítési folyamat során minden fázisban gondos ellenőrzést végeznek az oxidáció elkerülése érdekében. Az erjesztés rozsdamentes acéltartályokban, ellenőrzött 14-16°C közötti hőmérsékleten zajlik. Ez a precíz borkészítési eljárás biztosítja a bor frissességét és élénkségét.
Illat és ízvilág
Az Analivia Sauvignon Blanc halvány sárga színű, zöldes árnyalatokkal. Illatában lédús őszibarack, mangó és papaya aromái dominálnak, melyeket száraz fűszerek és széna jegyei egészítenek ki. Kóstolva friss, gyümölcsös és élénk, könnyed, vidám lecsengéssel. A bor komplexitása és egyensúlya garantálja a kellemes, hosszú utóízt.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a Sauvignon Blanc tökéletes kísérője a legtöbb halételnek, tenger gyümölcsei salátáknak, valamint friss és kecskesajtoknak. Ideális választás egy könnyed nyári estéhez, de aperitifként is kiválóan megállja a helyét. Fogyasztási hőmérséklete: 8-10°C.
Technikai adatok
- Szőlőfajta: Sauvignon Blanc
- Pincészet: Pagos del Rey (Félix Solís Avantis)
- Kategória: D.O. Rueda
- Érlelés: Rozsdamentes acéltartályban, ellenőrzött hőmérsékleten