Arnegui Reserva – Pagos del Rey
Eredet, terroir és borászat
Az Arnegui Reserva a spanyol borászat koronagyöngyének számító Rioja borvidék szívéből, La Rioja Alta régiójából származik. Ez a vidék híres rendkívüli adottságairól: változatos talajszerkezete, a riojai mészköves-agyagos és vasban gazdag dombvidékek, valamint az Ebro folyó közelsége páratlan mikroklímát biztosítanak a Tempranillo szőlőfajta számára. A Pagos del Rey borászat ezt a természetes gazdagságot használja ki, ötvözve a hagyományos riojai borkészítési elveket a modern technológiával, hogy időtálló eleganciájú és harmóniájú prémium bor születhessen.
Borkészítés és érlelés
A gondosan válogatott, alacsony terméshozamú, öreg tőkék termését kézzel szüretelik. Az első lépésként a szőlőt acéltartályokban áztatják héjon 2-3 napig, hogy a lehető legtöbb szín- és tannintartalom kivonódjon. Ezután 8–12 napos alkoholos erjesztés következik 26–28 °C-on, majd a malolaktikus erjedés 20 °C-on zajlik le, hogy a bor elnyerje sima, kerek karakterét. A folyamat csúcspontja az érlelés: 18 hónapig új amerikai tölgyfahordóban, majd további 18 hónapig palackban, amely mélységet, gazdagságot és komplexitást kölcsönöz ennek a bornak.
Illat és ízvilág
Az Arnegui Reserva mély gránátvörös színét rubin árnyalatú szél kíséri. Az illatvilág összetett: érett erdei gyümölcsök, szárított fűszerek, bőr és vanília tónusai keverednek, melyeket a hordós érlelésből származó balsamikus jegyek egészítenek ki. Kóstolva selymes textúra és kiváló egyensúly jellemzi, leheletnyi füstösséggel és hosszú, elegáns lecsengéssel. Tanninjai finoman integráltak, a korty minden egyes eleme harmóniában van a másikkal.
Gasztronómiai ajánlás
Tökéletes választás egy kiadós marhapörkölt, vadhús, vagy grillezett borda mellé. Remekül illik egy gombás rizottóhoz, vagy akár egy klasszikus olaszos ragúval készült friss tésztához is. Különleges alkalmakra, ünnepi vacsorákra vagy elmélyült, esti borozáshoz is méltó partner. Ideális fogyasztási hőmérséklet: 16–18 °C.
Technikai adatok
- Eredet: D.O.Ca. Rioja, Spanyolország
- Pincészet: Félix Solís Avantis
- Szőlőfajta: Tempranillo
- Érlelés: 18 hónap új amerikai tölgyfahordóban + 18 hónap palackban
- Kategória: Reserva, prémium bor
Arnegui – Riojai elegancia újrafogalmazva
A Spanyolország legismertebb borvidékéről, az északi fekvésű Rioja régióból származó Arnegui borcsalád a minőség, az időtállóság és az elegancia szinonimája. A Rioja a Rio Ebro mentén húzódik, és világszerte híres a hosszú érlelési potenciállal bíró, kifinomult stílusú vörösborairól.
A borvidéket jellemző talajok sokfélesége, valamint a hagyományos és modern szőlőművelési eljárások ötvözése teszi lehetővé, hogy a borászok különböző személyiségű, mégis egységes minőségi keretrendszeren belül megszülető borokat készítsenek. Ezek a borok az érett gyümölcsösséget és a tölgyfás érlelés kifinomult jegyeit mesteri egyensúllyal egyesítik – éppen úgy, ahogy azt a Qualified Denominación de Origen (D.O.Ca.) szigorú szabályozása is megköveteli.
Az Arnegui Reserva és Gran Reserva tételek hűen tükrözik ezt a hagyományt, miközben a modern borfogyasztó elvárásainak is megfelelnek.