Aresan Terruño – Prémium vegán vörösbor
A bor története és jelentősége
Az Aresan Terruño BIO Vegan Reserva 2019 egy különleges, kis tételben készült prémium bor, amely a híres Castilla-La Mancha borvidék szívében, Villarrobledo földjein született. A Castillo de Aresan birtok 200 hektáros szőlőültetvénye a Meseta-fennsíkon, 750 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, ideális körülményeket biztosítva a prémium borok készítéséhez. Ez a biotermesztésből származó, vegán bor a birtok legkiválóbb parcelláiról származó szőlőkből készült, majd francia tölgyfahordóban érlelték, hogy kiemelkedő komplexitást és eleganciát érjen el.
Származás és borászat
A bor Spanyolország középső régiójában, Castilla-La Mancha síkvidéki részén található ültetvényekről származik, ahol háromféle talajtípus biztosítja a szőlő sokszínűségét: agyag-mészkő kavicsos felülettel, sekély agyag-márgás, mészköves réteggel, illetve mély, homokos-agyagos talaj. Ezek a változatos adottságok segítik a szőlőfajták karakterének és komplexitásának teljes kibontakozását.
Borkészítés és érlelés
Az Aresan Terruño kis tételben készül, kizárólag a birtok legjobb parcelláiról származó szőlőből. A szüret után a szőlőfajtákat külön-külön dolgozzák fel: bogyózás, majd hőmérséklet-szabályozott erjesztés rozsdamentes acéltartályokban történik. Az 8–10 napos maceráció során rendszeres átpumpálással és seprő felkeveréssel fokozzák a héj és must közötti érintkezést, természetes módon kiemelve az aromákat és polifenolokat. A préselés vertikális préssel, alacsony nyomáson zajlik, megőrizve a szín- és tanninszerkezet finomságát. Az egyes tételek összeházasítása után a bort minimum 12 hónapig francia tölgyfahordóban érlelik, majd összesen 36 hónapig fejlődik, mielőtt piacra kerül.
Illat és ízvilág
Az Aresan Terruño BIO Vegan Reserva ragyogó gránátvörös színű bor, amely már megjelenésével is mélységet és intenzitást sugall. Illatában érett fekete gyümölcsök jelennek meg egy édes, krémes és enyhén fűszeres háttérrel. Kóstolva közepes testű, rendkívül elegáns és komplex, finom tanninokkal és hosszú, kifinomult lecsengéssel. A tökéletes egyensúlyt a francia tölgyből származó diszkrét fás jegyek és a gyümölcsösség adják.
Gasztronómiai ajánlás
Az Aresan Terruño BIO Vegan Reserva ideális választás érett sajtokhoz, vadételekhez, ibériai sonkához és grillezett vörös húsokhoz. Fogyasztását 16–18°C között ajánljuk, hogy aromái teljes gazdagságukban bontakozzanak ki.
Technikai adatok
- Szőlőfajták: Tempranillo, Syrah, Cabernet Franc
- Borvidék: DO La Mancha
- Minősítés: BIO, Vegan, Reserva
- Alkohol: 14,5%
- Érlelés: 12 hónap francia tölgyfahordóban, 36 hónapos összes érlelés
- Fogyasztási hőmérséklet: 16–18°C