Curly Sheep Sauvignon Blanc Nelson – Új-zélandi fehérbor
A bor története és jelentősége
A Curly Sheep Sauvignon Blanc egy friss, üde és elegáns tétel Új-Zéland egyik legizgalmasabb borvidékéről, Nelsonból. A borászat célja, hogy kiemelje a Sauvignon Blanc fajta karakterének legnemesebb oldalát, a helyi terroir minden egyediségével együtt. Ez az évjárat tökéletesen megtestesíti az új-zélandi fehérborokra jellemző stílust: élénk, friss és gyümölcsös, de ugyanakkor kifinomult és letisztult.
Származás és borászat
A Nelson régió két fő alrégióból áll: a Waimea Plains és a Moutere Hills. A Waimea síkság alluviális, könnyű talajai könnyed, aromatikus borokat adnak, míg a Moutere régió agyagos, kavicsos altalajai mélységet és testességet kölcsönöznek a bornak. A gravelly silt-loam (agyagos lösz) talaj kiváló vízmegtartó képességgel rendelkezik, amely különösen kedvez a Sauvignon Blanc szőlőnek. A szüretet gondos préselés és alacsony hőmérsékletű erjesztés követi, ami megőrzi a fajta jellegzetes aromáit.
Illat és ízvilág
A Curly Sheep Sauvignon Blanc Nelson színe halványsárga. Illatában tipikus Sauvignon Blanc jegyek fedezhetők fel: trópusi gyümölcsök, grépfrút, valamint egy finom ásványos vonal. A korty friss, lendületes, jól kiegyensúlyozott, szép savgerinccel és elegáns lecsengéssel. A bor karaktere egyszerre kifinomult és üdítő.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a bor kiválóan illik friss nyári salátákhoz, kecskesajthoz, spárgás ételekhez, vagy egyszerűen aperitifként is tökéletes. Különösen ajánlott mediterrán jellegű előételek és halételek mellé.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10–12°C
Technikai adatok
- Szőlőfajta: 100% Sauvignon Blanc
- Eredet: Nelson, Új-Zéland
- Talaj: Agyagos-kavicsos (gravelly silt-loam)
- Szüret: Gép és kézi szüret
- Erjesztés: Alacsony hőmérsékleten, rozsdamentes acéltartályban
- Szín: Halványsárga
- Illat: Trópusi gyümölcsök, grépfrút, ásványosság
- Íz: Friss, jól kiegyensúlyozott, élénk savakkal
- Ajánlott ételek: Saláták, kecskesajt, spárga, aperitifként