Kingpin Red – Félix Solís Avantis
A Kingpin Red a Félix Solís Avantis pincészet impozáns prémium bora, egy olyan vörösbor, amely megtestesíti azt az erőt és eleganciát, amit a neve sugall. Ahogy a „Kingpin” uralkodik birodalmán, ez a bor is domináns karakterrel bír, melyet egy kiválóan megválasztott tétel csábító vonzereje csalogat elő az árnyékból. Ebben a borban a Kingpin méltó társra lel: egy gazdagon gyümölcsös, sima vörösbor, tele zamatos étcsokoládés bogyós gyümölcsök ízével és egy leheletnyi tölgyes vaníliával.
Eredet, terroir és borászat
A Kingpin Red Spanyolország különböző, kiváló adottságú szőlőültetvényeiről származó Tempranillo és Syrah szőlőfajták házasításával készül. A blend koncepciója új irányzatot képvisel a borvilágban; ezek a borok különböző szőlőültetvényekről, eltérő régiókból vagy fajtákból származó prémium szőlők keverékéből születnek. Ezáltal egyedi, saját identitással rendelkező borok jönnek létre, amelyekben a borkészítés művészete teljesedik ki. A Félix Solís Avantis pincészet célja e prémium blend megalkotásával egy különleges és egyedi bor létrehozása volt, kihasználva a spanyol szőlőtermesztési hagyományokból eredő Tempranillo és Syrah fajták egyedi sajátosságait.
Borkészítés és érlelés
A Kingpin Red elkészítésének alapját idős tőkékről származó, kézzel szüretelt szőlő adja. A válogatott fürtök vinifikációja rozsdamentes acéltartályokban történik 10-14 napig, szigorúan ellenőrzött 26-28°C-os hőmérsékleten. Ezt követően a bor amerikai tölgyfahordókba kerül, ahol 3-4 hónapig érlelődik. Ebben az időszakban megy végbe a malolaktikus fermentáció is, amely tovább finomítja a bor textúráját és komplexitását. Az érlelési folyamat végén, a házasítás arányainak meghatározása után kerül sor a borok összeállítására, megalkotva ezzel a Kingpin Red végleges karakterét.
Illat és ízvilág
A Kingpin Red pohárba töltve cseresznyepiros színben tündököl, közepesen magas színintenzitással és tömör széllel. Illata aromás, elegáns és jó intenzitású. Érett fekete gyümölcsök, bozóthangulat és balzsamos jegyek emlékeit idézi. A háttérben nemes bőr és vanília finom érintései fedezhetők fel. Szájban komplex, széles és élettel teli. Ízében kiemelkednek a gyümölcsös és ásványos jegyek, melyeket finom kakaós érzetek kísérnek. Lecsengése hosszan tartó és elegáns, méltó egy prémium vörösborhoz. Gazdag gyümölcsössége és bársonyos textúrája harmonikusan olvad egybe a diszkrét, tölgyfahordós érlelésből származó vaníliás édességgel.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a spanyol vörösbor önmagában fogyasztva is élvezetes, de tökéletes kísérője lehet pizzának, rizottónak, sült húsoknak vagy különféle sajtoknak. Ideális fogyasztási hőmérséklete 15 és 18 °C között van, hogy aromái és komplex ízvilága a legteljesebben bontakozhassanak ki.
Technikai adatok
Eredet: Spanyolország (több spanyol borvidékről származó prémium blend)
Pincészet: Félix Solís Avantis
Szőlőfajták: Tempranillo, Syrah
Stílus: Csendes vörösbor
Érlelés: 3-4 hónap amerikai tölgyfahordóban, malolaktikus fermentációval