Kingpin White – Félix Solís Avantis
A Kingpin White a Félix Solís Avantis pincészet egyik kiemelkedő prémium bora, amely a modern spanyol borászat innovatív szellemét testesíti meg. Ez a különleges fehérbor egy gondosan összeállított prémium blend, amely három nemes szőlőfajta: a Verdejo, a Sauvignon Blanc és a Chardonnay egyedi erényeit egyesíti egy lenyűgözően komplex és elegáns tételben. A bor neve és koncepciója egy magabiztos, tekintélyt parancsoló karaktert idéz, aki azonban a kiváló borok csábításának engedve felfedi kifinomult oldalát.
Eredet, terroir és borászat
A Kingpin White Spanyolország több neves borvidékéről származó, prémium minőségű szőlők házasításával készül, magába foglalva Castilla-La Mancha régiójának jellegzetességeit is. Ez a blend bor az újító szemléletet képviseli, ahol a cél nem egyetlen terroir hangsúlyozása, hanem különböző területekről és fajtákból származó szőlők legjobb tulajdonságainak ötvözése egy sajátos, egyedi identitással rendelkező prémium bor megalkotása érdekében. A Félix Solís Avantis pincészet, amely 2022-ben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, mélyen gyökerezik Castilla-La Mancha és Toro történelmi borvidékein. A pincészet elkötelezett a minőség és az innováció iránt, amit jól példáz úttörő szerepük az alkoholmentes borok készítésében, valamint meghatározó jelenlétük Valdepeñas régió bortermelésében. A Kingpin White megalkotásakor a borászok célja egy jellegzetes stílusú bor létrehozása volt, amely a három eltérő, mégis egymást kiegészítő szőlőfajta együttesében rejlő potenciált maximálisan kiaknázza.
Borkészítés és érlelés
A Kingpin White elkészítése során a legapróbb részletekre is kiterjedő figyelemmel dolgoznak. Az erjesztés szabályozott, alacsony hőmérsékleten (maximum 15°C) történik rozsdamentes acéltartályokban, 20-25 napon keresztül, hogy megőrizzék a gyümölcsös primer aromákat. A vinifikációs folyamatot követően a bort alacsony hőmérsékleten 2-3 hónapig finomseprőn (sur lie) érlelik, amely eljárás hozzájárul a bor textúrájának gazdagodásához és másodlagos ízjegyek kialakulásához. A Chardonnay komponens különleges bánásmódban részesül: ez a tétel 3 hónapot tölt francia tölgyfahordókban, ahol a hetente többször elvégzett batonnage (a seprő felkeverése) tovább növeli a bor komplexitását és krémességét. Ez a rövid, de célzott tölgyfahordós érlelés finom vaníliás és füstös jegyekkel gazdagítja a bort.
Illat és ízvilág
A Kingpin White pohárba töltve fényes szalmasárga színben tündököl, zöldes reflexekkel megcsillanva. Illatvilága kifinomult komplexitást tár fel: az érett őszibarack és kajszibarack magával ragadó zamatait frissítő citrusos jegyek és egy halvány, elegáns füstös tónus egészíti ki. Egyes kóstolási jegyzetek finom széna és nektarin aromákat is említenek. Szájban a bor kellemes eleganciával bontakozik ki. Ízében a prémium bor gazdagságát a trópusi gyümölcsök zamata, a Chardonnay érleléséből származó diszkrét vaníliás árnyalatok és a kivételesen kiegyensúlyozott savérzet határozzák meg. Közepesen testes, gyümölcsös karakterét krémes textúra és egy vonzó, hosszan tartó, enyhén karamellás lecsengés koronázza meg. Ez a gazdag, kielégítő fehérbor a trópusi gyümölcsök robbanásszerű ízével és friss citrusos élénkségével nyújt maradandó élményt.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a sokoldalú prémium bor kiváló kísérője lehet számos fogásnak. Harmonikusan párosítható tésztaételekkel, paellával, valamint különféle hideg tapasokkal. Különösen jól illik sült és füstölt halakhoz, tenger gyümölcsei salátákhoz, kagylóval készült tésztákhoz, valamint válogatott sajtokhoz. Fogyasztását 6-8°C közötti hőmérsékleten ajánljuk, hogy frissessége és aromagazdagsága leginkább érvényesülhessen. Érlelési potenciálja 2-3 év, dekantálása nem javasolt.
Technikai adatok
Eredet: Spanyolország, több borvidék (Castilla-La Mancha) házasítása
Pincészet: Félix Solís Avantis
Szőlőfajták: Verdejo, Sauvignon Blanc, Chardonnay
Alkoholtartalom: 12,5%
Stílus: Száraz, csendes fehérbor
Érlelés: Rozsdamentes acéltartályban seprőn tartva (2-3 hónap); a Chardonnay rész 3 hónapig francia tölgyfahordóban, batonnage technikával
Kategória: Prémium blend, Spanyol bor
Allergének: Szulfitokat tartalmaz
Díjak: Ezüstérem, 2024 Sakura Awards (Kingpin white NV)