La Única V Edición – Pagos del Rey
Eredet, terroir és borászat
A La Única V Edición a Pagos del Rey pincészet egyik legikonikusabb projektje, amely egyedülálló módon három spanyolországi borvidék legjobb Tempranillo-alapú borainak házasításából születik. Ez a limitált, mindössze 15 000 palackos kiadás a borászat zászlóshajója, amely a La Rioja (Fuenmayor), Ribera del Duero (Olmedillo de Roa) és Toro (Morales de Toro) területeinek karakterét egyesíti. A V. kiadás házasítását nemzetközi szakértők közreműködésével a borászat moralesi múzeumában tartott kóstolón véglegesítették – ez a bor tehát nem csupán terroir, hanem közösségi tudás lenyomata is.
Borkészítés és érlelés
A cuvée három különböző Tempranillo-változatot tartalmaz:
- 35% Tinto Fino Ribera del Duero-ból, melynek egy része (25%) 370 napig érlelődött új amerikai tölgyfahordóban, gyümölcsös, közepesen strukturált karakterrel, míg a fennmaradó 10% nagyobb szerkezettel és savszerkezettel bíró tétel, 340 napos amerikai hordós érleléssel.
- 35% Rioja Tempranillo, 2021/2022-es évjáratból, mediterrán, melegebb karakterrel, 30 napos tölgyfás érleléssel.
- 30% Tinta de Toro, 2021-es évjáratból, komplex, ásványos jegyekkel és markáns testtel, 330 napos amerikai hordós érleléssel.
Az egyes komponensek gondos kiválasztása után a végső házasítás kerek, jól strukturált, hosszú életű bort eredményez, amely az egyes régiók stílusát és a hordók elegáns jegyeit is tükrözi.
Illat és ízvilág
A La Única V Edición sötét színű, intenzíven rubin tónusú bor. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, aszalt szilva, valamint avart, gyógynövényeket és balzsamos jegyeket idéző komplexitás jelenik meg. Az érlelés finom füstös, kakaós és fűszeres árnyalatokkal gazdagítja az összhatást. A korty telt, izmos, sűrű textúrával, kiváló egyensúllyal és meleg, likőrös gyümölcsöket idéző lecsengéssel zárul. Tökéletes példája annak, hogyan lehet három különböző terroirt és borászhagyományt egyetlen, kifinomult egésszé formálni.
Gasztronómiai ajánlás
Kiváló választás vadételekhez, mint a vaddisznópörkölt, őzragú vagy szarvasgerinc, de nagyszerűen kíséri a parázson sült vörös húsokat, különösen argentín stílusú rostonsült fogásokat. A bor komplexitása miatt ünnepi vacsorák, borkóstolók, vagy exkluzív gasztronómiai élmények méltó társává válik. Fogyasztás előtt ajánlott dekantálni vagy legalább 30 perccel korábban nyitni, a legjobb élményért 18 °C-on tálaljuk.
Technikai adatok
- Eredet: La Rioja, Ribera del Duero, Toro (Spanyolország)
- Pincészet: Félix Solís Avantis – Pagos del Rey
- Szőlőfajták: 35% Tinto Fino, 35% Rioja Tempranillo, 30% Tinta de Toro
- Érlelés: 30–370 nap amerikai tölgyfahordóban (komponensenként), majd házasítva
- Kategória: Limitált tétel, prémium cuvée