Mandus Primitivo di Manduria DOP – Pietrapura (Rocca delle Macie)
A Pietra Pura Mandus egy kivételes vörösbor, amely két nagy borászati kultúra, Toszkána és Puglia találkozásából született. Ez a prémium bor a híres chianti borászat, a Rocca delle Macie és egy elismert helyi pugliai pincészet együttműködésének gyümölcse. A cél egy olyan tétel létrehozása volt, amely a Salento félsziget autentikus karakterét és a Primitivo di Manduria szőlőfajta gazdagságát a legmagasabb minőségben mutatja be. A „Pietrapura”, vagyis „tiszta kő” név a borvidék mészkőben gazdag talajára utal, amely a bor egyedi stílusának alapját képezi. A Pietrapura Mandus tökéletes választás azoknak, akik egy testes, komplex és elegáns dél-olasz vörösborra vágynak.
Eredet, terroir és borászat
A szőlő Olaszország csizmájának sarkából, a napfényes Puglia régió szívéből, a Salento félszigetről származik. Ez a terület a Primitivo di Manduria hazája, ahol a forró mediterrán éghajlat és a tenger közelsége ideális feltételeket teremt a szőlő tökéletes beéréséhez. A talaj termékeny és mészkőben gazdag, ami hozzájárul a bor struktúrájához és ásványosságához. A Pietrapura projekt a toszkán Rocca delle Macie borászati tapasztalatát ötvözi a helyi termelők szaktudásával. A teljes folyamatot, a szőlőültetvények kiválasztásától a palackozásig, a Rocca delle Macie elismert borásza, Luca Francioni felügyeli, garantálva a kompromisszumok nélküli minőséget.
Borkészítés és érlelés
A Mandus kizárólag gondosan válogatott, tökéletes érettségű Primitivo szőlőből készül. A borkészítés során a legmodernebb technológiákat alkalmazzák a fajta karakterének megőrzése érdekében. A szőlőt szabályozott hőmérsékleten macerálják, hogy az értékes szín- és aromaanyagok kíméletesen kioldódjanak a héjból. Az erjedés befejeztével a mustot finoman préselik. A folyamat csúcspontja az érlelés: a bor körülbelül négy hónapot tölt francia tölgyfahordókban (barrique). Ez a hordós érlelés adja a bor komplexitását, gazdagítva azt finom pörkölt aromákkal és bársonyos textúrával.
Illat és ízvilág
A bor mély, intenzív rubinvörös színben tündököl, elegáns lilás reflexekkel. Illata rendkívül gazdag és csábító: az érett cseresznye és a lédús szilva gyümölcsös aromáit kellemes kakaós és vaníliás jegyek ölelik körbe, amelyek a hordós érlelésnek köszönhetők. Ízében egy nagy struktúrájú, testes bor mutatkozik be, amelyben a gyümölcsösség és a fűszeres jegyek tökéletes egyensúlyban vannak. A korty meleg, puha és bársonyos, a tanninok érettek és szépen integrálódtak. Lecsengése hosszú és emlékezetes, vaníliás és finoman fűszeres utóízzel.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a testes és komplex Primitivo di Manduria kiválóan párosítható intenzív ízvilágú ételekkel. Remekül illik húsos mártásokkal készült tésztákhoz, vörös húsokból, például marhából vagy bárányból készült sültekhez és grillezett fogásokhoz. Különösen ajánlott vadhúsokhoz és hosszabb ideig érlelt, kemény sajtokhoz.
Ideális fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C.
Technikai adatok
- Terület: Salento, Puglia, Olaszország
- Pincészet: Pietrapura (Rocca delle Macie)
- Szőlőfajta: 100% Primitivo
- Kategória: Száraz vörösbor
- Érlelés: Kb. 4 hónap francia tölgyfahordóban (barrique)
- Szín: Intenzív rubinvörös, lilás reflexekkel
- Alkohol: 14-14,5% (évjárattól függően)