Tramari Rosé di Primitivo Salento IGP – A Salento napsütötte eleganciája
A bor története és filozófiája
A Tramari Rosé di Primitivo Salento IGP egy elegáns és kifinomult rozébor, amely a Salento napsütötte nyári tájain születik, két tenger – a Jón- és az Adriai-tenger – közötti tökéletes egyensúlyban. A bor egyszerre sophisztikált és lezser, finoman elegáns és könnyed, ugyanakkor mély és gazdag karakterű.
A Tramari a TramArt projekt része, amely az eredeti művészet és a borkultúra találkozását ünnepli. A limitált kiadású palackokat olyan neves művészek egyedi címkéi díszítik, mint:
Paul Kremer, Matt Kleberg, Agostino Iacurci és Giampaolo Sgura.
Származás és borászat
A Tramari Rosé di Primitivo Salento IGP egy 100% Primitivo szőlőből készült prémium rozébor, amely San Marzano (TA), Salento, Puglia területéről származik. Az ültetvények kb. 100 méterrel a tengerszint felett helyezkednek el, ahol a forró nappalok és a hűvös tengeri szellők tökéletes érési körülményeket biztosítanak a szőlő számára.
- Művelési mód: Spalliera
- Ültetési sűrűség: 4.500 tőke/hektár
- Talaj: Közepesen kötött agyagos, kevés mélységgel és jelentős ásványi anyag jelenléttel
- Csapadékmennyiség: Közepesen alacsony, amely elősegíti a koncentrált aromák kifejlődését
Borkészítés és érlelés
- A szüret szeptember első hetében történik, amikor a szőlő tökéletes egyensúlyban van a frissesség és az aromák szempontjából.
- A Primitivo szőlőt néhány órás héjon áztatás után részlegesen leszínelik, hogy megőrizzék a bor elegáns és lágy rozészínét.
- Fehérboros technológiával erjesztik, amely segít a gyümölcsös és friss karakter megőrzésében.
- Acéltartályokban érlelik, hogy a bor megőrizze élénkségét és tisztaságát.
Illat és ízvilág
- Szín: Halvány, elegáns rózsaszín árnyalat.
- Illat: Intenzív és hosszan tartó, amelyben a mediterrán virágok, cseresznye és málna illata dominál.
- Íz: Friss és jól kiegyensúlyozott, finom sós jegyekkel, amelyek a Salento tengerpartjának hangulatát idézik. A korty könnyed, mégis elegáns és hosszú lecsengésű.
Gasztronómiai ajánlás
A Tramari Rosé di Primitivo Salento IGP tökéletes választás olasz előételekhez, hallevesekhez, sütőben sült halételekhez és fiatal, enyhén érlelt sajtokhoz.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 10-12°C, hogy a bor frissessége és kifinomult ízjegyei teljes mértékben kibontakozzanak.
Technikai adatok
- Alkoholtartalom: 12,5%
- Szőlőfajta: 100% Primitivo
- Szőlőterület: San Marzano (TA), Salento, Puglia
- Művelési mód: Spalliera
- Ültetési sűrűség: 4.500 tőke/hektár
- Talaj: Közepesen kötött agyagos
- Borkészítési eljárás: Rövid héjon áztatás, fehérboros erjesztés, acéltartályos érlelés