Prospero Moscato – Félix Solís Avantis
A Prospero Moscato a Félix Solís Avantis pincészet különleges alkotása, amely William Shakespeare egyik főművének, A Viharnak a főhősét idézi. Prospero, Milánó jogos hercege, aki varázsló képességeit használja fel címe visszaszerzésére, tökéletes névadója ennek a lenyűgöző pezsgőnek. Ez a finom és frissítő moscato az új nagy divat a borkedvelők körében, amely a Moscatel szőlő teljes édességét megőrzi, miközben a manchegói mezőkön érlelődik a napfényben.
Eredet, terroir és borászat
A Prospero Moscato a Castilla-La Mancha régióból származik, amely az Ibériai-félsziget központi fennsíkján helyezkedik el, és a világ legnagyobb szőlőültetvényét alkotja. Ebben a hatalmas borvidéken fajtaborokat, szőlőlevet és sangriát termelnek. Az Airén és Tempranillo a legjellemzőbb szőlőfajták erre a területre, de más, nem őshonos fajták, mint a Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Viura, Sauvignon Blanc és Chardonnay is kiváló eredményeket érnek el a régió éghajlati és talajviszonyai miatt.
Borkészítés és érlelés
A Prospero Moscato Moscatel de Alejandría (Muskotály) szőlőfajtából készül. A gondos és enyhe préselés után tiszta, kiváló minőségű mustot nyernek. Ezt a mustot speciálisan kiválasztott élesztőkkel erjesztik rozsdamentes acéltartályokban 7%-os alkoholtartalomig, amely körülbelül 4 bar belső nyomást hoz létre. Ezen a ponton a hőmérsékletet csökkentik az erjesztés megállítására. A bor ezután finomseprőjén marad néhány hétig nulla fok alatti hőmérsékleten az érlelés, tisztítás és a pezsgő stabilizálása érdekében. Az aromás árnyalatoknak most integrálódniuk kell a finom és delikát buborékokkal. Később a Moscato-t szűrik és steril módon palackozzák.
Illat és ízvilág
A Prospero Moscato delikát és kellemes karakterű. Virágos, intenzív egzotikus jegyek, fehér csonthéjas gyümölcsökre és őszibarack héjára jellemző aromák. Frissítő, finom buborékokkal és mézes érzéssel a szájpadláson. Gyümölcsös ízei a csonthéjas gyümölcsök, mint a kajszibarack, őszibarack vagy nektarin, aromái pedig karamellre és jázminra emlékeztetnek.
Gasztronómiai ajánlás
Ideális aperitifként és desszertek kísérőjeként, köszönhetően alacsony alkoholtartalmának. Tökéletes választás csokoládéhoz, gyümölcsös desszertekhez és könnyű édességekhez. A bort nagyon hidegen, 6-9°C-on ajánlott felszolgálni a legjobb élmény érdekében.
Technikai adatok
Eredet: Castilla-La Mancha, Spanyolország
Szőlőfajta: Moscatel (Moscatel de Alejandría)
Stílus: Édes pezsgő
Érlelés: Charmat módszer, rozsdamentes acéltartályban erjesztés, finomseprőn érlelés
Kategória: Moscato pezsgő
Fogyasztási hőmérséklet: 6-9°C
Nyomás: 4 bar
Díjak és elismerések
A Prospero Moscato kiemelkedő nemzetközi elismerésekben részesült:
DUPLA ARANYÉREM - 2024 CWSA BEST VALUE
EZÜSTÉREM - 2024 China Wine & Spirits Awards (CWSA)