Zolla Malvasia Nera Salento – Vigneti del Salento
A Zolla Malvasia Nera Salento a Vigneti del Salento egyik jellegzetes vörösbora, mely a napfényes Puglia régió szívéből, a Salento-félszigetről származik. Ez a bor a kiváló minőségű Malvasia Nera szőlőfajta eleganciáját és Salento terroirjának egyedi karakterét tükrözi. Az IGP (Indicazione Geografica Protetta – Oltalom alatt álló Földrajzi Jelzés) minősítés garantálja, hogy a bor a megadott földrajzi területről származik, és megfelel a szigorú termelési előírásoknak, biztosítva ezzel a bor eredetiségét és minőségét.
Eredet, terroir és borászat
A Zolla Malvasia Nera a Salento-félsziget kivételes termőhelyein terem, ahol a vörös agyagos talaj, gazdag vas-oxidokban és mészkőben, tökéletes alapot biztosít a Malvasia Nera szőlőfajta számára. A tenger közelsége – különösen a Jón-tenger felől érkező frissítő szellők – kulcsszerepet játszik a szőlő érésében, finom ízeket és friss savakat kölcsönözve a bogyóknak, még a forró mediterrán éghajlaton is. A Vigneti del Salento elkötelezett a hagyományos salentói borkészítési eljárások és a modern technológiák ötvözése mellett, hogy a Malvasia Nera természetes eleganciája a legteljesebben érvényesüljön a borban. A pincészet filozófiája a fenntarthatóságra és a terroir tiszteletére épül, melynek eredménye a régióra jellemző, mégis egyedi karakterű bor.
Borkészítés és érlelés
A Zolla Malvasia Nera szőlőit gondosan, a tökéletes érettségi fokon szüretelik, gyakran kézi módszerrel. A szőlőszemek kocsánytalanítása után a lé maceráción megy keresztül a héjjal, amely biztosítja a szín-, aroma- és tanninanyagok optimális kinyerését. Az erjesztés rozsdamentes acéltartályokban, ellenőrzött hőmérsékleten (23-25°C) történik, melyet gyakori átfejtés és delestage követ, a bor komplexitásának és lágy textúrájának kialakítása érdekében. Az almasavbontás szintén acéltartályokban zajlik. Ezt követően a bor legalább 6 hónapig használt amerikai és francia tölgyfahordókban érlelődik. Ez a hordós érlelés finom fűszeres jegyeket és extra komplexitást ad a bornak, anélkül, hogy elnyomná a Malvasia Nera fajtajelleges aromáit.
Illat és ízvilág
Ez a Malvasia Nera bor mély, intenzív rubinvörös színben tündököl. Illatában komplex és vonzó aromák bontakoznak ki, hangsúlyosan megjelennek a piros bogyós gyümölcsök, mint a cseresznye és a szilva, melyeket finom szegfűszeges és enyhén fűszeres jegyek kísérnek. Kóstolva a bor kellemesen telt testű, bársonyos textúrájú és kiválóan strukturált. Ízében a gyümölcsösség dominál, amelyet lágy, érett tanninok egészítenek ki, hosszú és friss utóízzel. Kiegyensúlyozott savassága és kellemes melegsége révén ez a Malvasia Nera bor rendkívül harmonikus és élvezetes.
Gasztronómiai ajánlás
A Zolla Malvasia Nera Salento sokoldalú társ a kulináris élvezetekhez. Kiválóan illik szezonális felvágottakhoz, zöldséglevesekhez, valamint grillezett húsokhoz és sültekhez. Remekül párosítható közepesen érett, ízes sajtokkal és gazdag, paradicsomos alapú tésztaételekkel. Ideális fogyasztási hőmérséklete 16-18°C, és javasolt egy órával a fogyasztás előtt felnyitni a palackot, hogy a bor a legteljesebb illat- és ízprofilját mutathassa be.
Technikai adatok
-
Pincészet: Fantini Wines (Vigneti del Salento)
-
Szőlőfajta: Malvasia Nera
-
Borvidék: Salento, Puglia
-
Érlelés: Legalább 6 hónap használt amerikai és francia tölgyfahordókban
-
Szín: Mély rubinvörös
-
Aromavilág: Piros bogyós gyümölcsök (cseresznye, szilva), szegfűszeg, fűszeres jegyek
-
Ízvilág: Telt testű, bársonyos, lágy tanninokkal, hosszú, friss utóízzel
-
Ideális fogyasztási hőmérséklet: 16-18°C