Zolla Salice Salentino DOP – Vigneti del Salento (Fantini Wines)
A Zolla Salice Salentino DOP a Fantini Wines (régebben Vigneti del Salento) borászatának egyik kiemelkedő tétele, amely a napsütötte Puglia régió, azon belül is a Salento-félsziget szívében születik. Ez a bor megtestesíti a helyi hagyományok és a modern borászat tökéletes ötvözetét, bemutatva a Negroamaro és a Malvasia Nera szőlőfajták egyedülálló harmóniáját. A bor nevében szereplő "Salice" a Salice Salentino nevű településre utal, amely a DOP (Denominazione di Origine Protetta – Oltalom alatt álló Eredetmegjelölés) minősítésű borok központja, és egyben a Negroamaro szőlő egyik legfontosabb termőhelye.
Eredet, terroir és borászat
A Zolla Salice Salentino DOP gyökerei a dél-olaszországi Puglia régió, azon belül is a festői Salento-félsziget gazdag, vörös agyagos talajába nyúlnak. Ez a terroir, amelyet a vas-oxidokban gazdag föld és a mészkő alapkőzet jellemez, ideális feltételeket biztosít a Negroamaro és Malvasia Nera szőlőfajták számára. A Földközi-tenger közelsége és az állandó tengeri szellők mérséklik a forró nyári klímát, hozzájárulva a szőlőfajták egyedi aromatikus profiljának kialakulásához, és friss savasságot kölcsönözve a bornak. A Vigneti del Salento filozófiája a terroir tiszteletére és a szőlőfajta karakterének maximális kifejezésére épül, fenntartható gazdálkodási elveket követve a kiváló minőségű borok előállításához.
Borkészítés és érlelés
A Zolla Salice Salentino DOP készítése során a szüretet gondosan, kézzel végzik, hogy csak a legérettebb és legkiválóbb minőségű fürtök kerüljenek feldolgozásra. A szőlőszemek kocsánytalanítását követően nem préselik azonnal, hanem hagyják őket egészben, minimalizálva ezzel a héj sérülését és optimalizálva a szín- és aromaanyagok kinyerését. Az erjesztés rozsdamentes acéltartályokban történik, szabályozott hőmérsékleten (23-25°C) 8-10 napon keresztül. Ez idő alatt gyakori átfejtéseket (rimontaggio) és delestage eljárásokat alkalmaznak a lágy tanninok és az intenzív aromák kinyerése érdekében. Az almasavbontás szintén acéltartályokban zajlik. Ezt követően a bor 8-10 hónapig használt amerikai és francia tölgyfahordókban érlelődik, ami komplexitást és mélységet kölcsönöz neki anélkül, hogy túlzottan dominálna a tölgy íze.
Illat és ízvilág
Ez a prémium Salice Salentino bor sűrű rubinvörös színben pompázik, lilás árnyalatokkal. Illatában rendkívül intenzív és komplex, melyben a fekete gyümölcsök, mint a cseresznye, a szilva és a gránátalma dominálnak, fűszeres és enyhén gyógynövényes jegyekkel kiegészülve. Kóstolva telt testű, kellemesen meleg és szaftos, jól strukturált ízvilágot mutat. Lágy tanninokkal rendelkezik, amelyek bár jelen vannak, elegánsan simulnak az ízbe. Az utóíz hosszú és friss, kellemesen sós jegyekkel, ami igazán különlegessé teszi ezt a Negroamaro alapú bort. Ez a bor igazi élményt nyújt, komplexitása és egyensúlya minden kortyban megmutatkozik.
Gasztronómiai ajánlás
A Zolla Salice Salentino DOP kiválóan illik gazdag, ízletes ételekhez. Tökéletes választás lassan sült báránykaraj, tartalmas sertésraguval készült pappardelle tészta, valamint egyéb sült és grillezett vörös húsok mellé. Jól párosítható közepesen érett sajtokkal és szalámikkal is. Ideális fogyasztási hőmérséklete 16-18°C. Ajánlott dekantálni fogyasztás előtt, hogy a bor aromái teljes mértékben kibontakozzanak.
Technikai adatok
- Pincészet: Fantini Wines (Vigneti del Salento)
- Szőlőfajta: Negroamaro (kb. 80%), Malvasia Nera (kb. 20%)
- Borvidék: Salento, Puglia
- Kategória: DOP (Denominazione di Origine Protetta)
- Érlelés: 8-10 hónap használt amerikai és francia tölgyfahordókban
- Szín: Sűrű rubinvörös lilás árnyalatokkal
- Aromavilág: Cseresznye, szilva, gránátalma, fűszeres és gyógynövényes jegyek
- Ízvilág: Telt testű, szaftos, lágy tanninokkal, hosszú, friss utóízzel