Zolla Susumaniello Puglia - Vigneti del Salento
A Zolla Susumaniello IGP egy kivételes prémium vörösbor, amely a dél-olaszországi Puglia régióból származik, és a ritka Susumaniello szőlőfajtából készül.
A bor története és jelentősége
A Zolla Susumaniello IGP a Vigneti del Salento pincészet egyik kiemelkedő alkotása, amely a Fantini Group része. A pincészet célja, hogy újra felfedezze és népszerűsítse a helyi, őshonos szőlőfajtákat, mint a Susumaniello, amely egykor majdnem feledésbe merült. Ez a bor tisztelgés a régió gazdag borkészítési hagyományai előtt, miközben modern technológiával ötvözi azokat.
Származás és borászat
A bor Puglia régió Salento területéről származik, amely híres meleg, száraz éghajlatáról és kiváló minőségű borairól. A szőlőültetvények agyagos-mészköves talajon helyezkednek el, amely elősegíti a víz megtartását a forró nyári hónapokban. A nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozás hozzájárul a szőlő optimális éréséhez és a bor komplex aromáinak kialakulásához.
Borkészítés és érlelés
A szőlőt kézzel szüretelik, majd kíméletesen zúzzák és bogyózzák. Az erjesztés hőmérséklet-szabályozott környezetben, válogatott élesztőkkel történik, hogy megőrizzék a gyümölcsös és fűszeres jegyeket. Az almasavbontás után a bort amerikai és francia tölgyfahordókban érlelik 6 hónapig, ami gazdagítja a bor szerkezetét és további komplexitást ad neki.
Illat és ízvilág
A Zolla Susumaniello IGP mély rubinvörös színű. Illatában érett fekete cseresznye, brandyben áztatott szilva, feketeribizli és szederlekvár jegyei dominálnak, melyeket boróka, szerecsendió, édesgyökér és fahéj fűszeres árnyalatai egészítenek ki. A bor telt, gazdag bársonyos tanninokkal, hosszan tartó és kellemes utóízzel rendelkezik.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a bor kiválóan párosítható grillezett vörös húsokkal, vadételekkel és érett sajtokkal. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 16-18°C, hogy teljes mértékben kibontakozhassanak az aromái és ízjegyei.
Technikai adatok
- Szőlőfajta: 100% Susumaniello
- Eredetvédett megjelölés: Puglia IGP
- Szőlőművelés: Agyagos-mészköves talajon
- Erjesztés: Hőmérséklet-kontrollált fermentáció válogatott élesztőkkel
- Érlelés: 6 hónap amerikai és francia tölgyfahordókban
- Alkoholtartalom: 14%