Entrecote bor – Merlot, Cabernet, Syrah | Gourmet Pere & Fils
Ez a francia vörösbor, az Entrecôte Red Blend, a Gourmet Pere & Fils pincészet kiemelkedő alkotása, amely a Languedoc-Roussillon borvidék gazdag adottságait hozza el poharába. Egy olyan bor, melyet kifejezetten a gasztronómiai élmények fokozására alkottak meg, és amely ideális társ a finom ételekhez.
Eredet, terroir és borászat
Az Entrecôte Red Blend Franciaország napsütötte déli részéről, a történelmi Languedoc-Roussillon borvidékről származik. E régió éghajlata ideális feltételeket biztosít a szőlőfajták – a Merlot, a Cabernet Sauvignon és a Syrah – tökéletes éréséhez. A borvidékre jellemző agyagos-meszes talaj kiváló alapot nyújt a mély gyökérzet kialakulásához, ami hozzájárul a bor gazdag ásványosságához és komplexitásához. A Gourmet Pere & Fils pincészet, melynek neve a családi örökségre és a borászatban szerzett szakértelemre utal, a hagyományos francia borkészítés és a modern technológiák ötvözésével hozza létre borait. Filozófiájuk középpontjában a kiváló minőségű, étkezéshez tökéletesen illeszkedő borok készítése áll, tiszteletben tartva a terroir egyedi jellemzőit és a francia borászati hagyományokat. Bár a pincészetről nincsenek részletes információk a fenntarthatósági gyakorlatokról, a borok minősége és karaktere hűen tükrözi a Gourmet Pere & Fils elhivatottságát a borászat iránt.
Borkészítés és érlelés
Az Entrecôte Red Blend különleges borkészítési eljárással készül, amely garantálja gazdag ízvilágát és komplexitását. A szüretelt szőlő felét hagyományos erjesztési módszerrel dolgozzák fel, míg a másik felét forró, előzetes macerációnak vetik alá. Ennek során a szőlőszemeket 80°C-ra hevítik, majd 8-12 órán keresztül meleg maceráció következik a kádakban. Ez az innovatív módszer lehetővé teszi a szín- és aromaanyagok intenzív kioldódását a szőlő héjából, hozzájárulva a bor mély színéhez és koncentrált ízéhez. Ezt követően a bort pumpálják, préselik és szűrik, majd 20°C-on erjesztik. Ez a két módszer zseniális kombinációja egyedi karaktert kölcsönöz a bornak, kiemelve a Merlot, a Cabernet Sauvignon és a Syrah szőlőfajták legjobbjait. Az érlelés során a bor frissessége és gyümölcsössége megmarad, miközben harmonikus struktúra alakul ki.
Illat és ízvilág
Az Entrecote bor egy lenyűgöző, mély vörös színnel és sötét lilás árnyalatokkal büszkélkedhet, mely már első pillantásra is elárulja koncentráltságát és gazdagságát. Illatában erőteljes és komplex jegyek bontakoznak ki, melyek a zamatos, érett, lekváros gyümölcsök – mint a szeder és a feketeribizli – aromáit ötvözik a pörkölt, mokkás és vaníliás tónusokkal. Kóstolva a bor gazdag, telt és sűrű ízvilággal rendelkezik, harmonikus és gyümölcsös lecsengéssel. A tanninok bár sűrűek, bársonyosan simulnak el a szájban, elegáns és hosszan tartó utóízt hagyva maguk után. Ez a bor igazi élmény a tudatos borfogyasztó számára, komplexitása és kiegyensúlyozottsága révén azonnal rabul ejt.
Gasztronómiai ajánlás
Az Entrecôte Red Blend ideális választás azok számára, akik egy karakteres és aromás vörösbort keresnek a legfinomabb ételek mellé. Kiválóan párosítható grillezett húsokhoz, mint például omlós báránysült vagy a klasszikus marhasült. Továbbá remekül illik gomba alapú ételekhez, mint a kockázott borjúhús gombával. Az ideális fogyasztási hőmérséklet 18°C, hogy a bor aromái és ízei a legteljesebben érvényesülhessenek. Fogyasztható önmagában is, mint egy elegáns esti ital, vagy különleges alkalmakra szánt fogások kísérőjeként. Cellárpotenciálja 3-4 év, így érdemes lehet néhány palackot félretenni a jövőre.
Technikai adatok
- Bor neve: Entrecôte
- Brand: Gourmet Pere & Fils
- Származási hely: Franciaország
- Borvidék: Languedoc-Roussillon
- Szőlőfajták: 40% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah
- Talaj: Agyagos-meszes
- Borkészítés: Félig hagyományos erjesztés, félig forró előzetes maceráció (80°C, 8-12 óra), majd 20°C-os erjesztés.
- Érlelési potenciál: 3-4 év
Vinagora aranyérem 2022.
Berliner Trophy Gold 2023