Pinataro - Appassimento | Tagaro
A Pinataro Appassimento egy különleges pugliai bor, mely a régió jellegzetes szőlőfajtáiból – 30% Primitivo, 30% Negroamaro, 20% Nero di Troia és 20% Merlot – készül. A szőlőültetvények 10-20 évesek, a homokos és meszes agyagos talajban gyökereznek, amely ideális a bőséges és koncentrált gyümölcs ízének kifejlesztésére.
A bor előállításának első lépésként a szőlőt óvatosan leszüretelik, majd egyedülálló hűtőalagútban 4-5°C-ra hűtik a mustot és a héjat, ami elősegíti a hideg áztatást. Ezt követően kontrollált hőmérsékleten, kezdetben 28-30°C-on, később 22-24°C-ra csökkentve zajlik az alkoholos fermentáció. A folyamat végén a bort préselik, majd malolaktikus erjedés következik rozsdamentes acél tartályokban.
A Pinataro Appassimento különleges jellemzője az "appassimento" eljárás, amely során az érettségi csúcsponton a szőlőtőrzs levágásával megállítják a nedv áramlását, és a dél-olasz napsütés segítségével a szőlő a tőkén szárítva koncentráltabbá válik. Ezután a szőlőt 4-5 hétig szárító ládákban tárolják, tovább fokozva az ízek intenzitását.
A bor színe tiszta, intenzív vörös, lila reflexekkel. Illata intenzív és tartós, piros gyümölcsök (feketeribizli, áfonya és szeder) és pörkölt fűszerek keverékével. Íze lágy, bársonyos, élénk gyümölcslekvár jegyekkel, mely hosszan megmarad az ízlelőbimbókon.
A Pinataro Appassimento kitűnően harmonizál sült vörös húsokkal, például grillezett steakkel, sütőben sült borjúval, valamint közepesen érlelt sajtokkal és felvágottakkal. Felszolgálási hőmérséklete 18°C, dekantálás ajánlott a tálalás előtt.