Rocca del Dragone - Aglianico Campania | Orion Wines
Szőlőültetvény:
Gondosan válogatott, alacsony terméshozamú szőlőültetvények Avellino tartományban, Dél-Itália Campania régiójában.
A szőlőtőkék kora:
Átlagosan 20 évesek.
Szőlőművelési mód és az ültetvény kora:
Egyoldalasan megvágott cordon. Hektáronként körülbelül 4000 tőke található, melyek egyenként 1,8-2,0 kg szőlőt teremnek.
Szüret:
Kézi szüret, mely október vége és november eleje között zajlik.
Borkészítés:
A fürtökről leválasztott szőlőszemeket nem törjük össze, így maradnak épek, csökkentve a héjak sérülését, és optimális színkivonást biztosítva. A fermentáció kontrollált hőmérsékleten, 25°C-on zajlik 10 napig. A remontage és a delestage eljárásokat a fermentáció legkorábbi szakaszában hajtják végre, hogy a bor illatanyagai finoman kivonódjanak, a tanninok pedig lágyak legyenek. Minden delestage alkalmával eltávolítanak néhány szőlőmagot, így a fermentáció 4. napjára már nem maradnak magok, ezáltal elkerülve a magokból kivonható kemény tanninokat. A fermentáció 6. napja után, amikor a bor alkoholtartalma körülbelül 10%, a héjakat teljesen eltávolítják. Ezt azért végzik, hogy elkerüljék a szőlőfajtára jellemző kemény és keserű tanninokat. A szűrés után malolaktikus baktériumokat adnak a borhoz, hogy elindítsák a másodlagos erjedést.
Érlelés:
A bor 30%-át 10 hónapon át amerikai barrique hordókban érlelik.
Kostolási jegyzetek:
Mély, rubinpiros színű bor, melyben a fekete cseresznye, az áfonya, a sötét csokoládé, a kávé, a bors és a mineralitás illatai és ízei érezhetők. Testes, mégis meglepően sima és elegáns. Húsok, vadhúsok és erős sajtok mellé ajánlott fogyasztása.