Trementi – Chardonnay Viognier
Borászat | |
---|---|
Jelleg | |
Szőlőfajta | |
Alkohol | |
Vivino |
Borvidék | |
---|---|
Szín | |
Évjárat | |
Űrtartalom |
3.900 Ft
Borászat | |
---|---|
Jelleg | |
Szőlőfajta | |
Alkohol | |
Vivino |
Borvidék | |
---|---|
Szín | |
Évjárat | |
Űrtartalom |
Trementi – Chardonnay Viognier | száraz olasz fehérbor
Szőlő: 70% Chardonnay, 30% Viognier
Sőlőültetvény: A szőlőket Szicília déli területeiről válogatjuk ki. Az ültetvények kialakítása Guyot módszerrel történik, a növények átlagos sűrűsége hektáronként 5500 tőke.
Szüret: A kézi szüretet augusztus közepén hajtjuk végre. A munka csak a nap hűvösebb időszakában zajlik, kora reggeltől 11 óráig.
Erjesztés: A két szőlőfajtát külön-külön erjesztjük. Mind a Chardonnay, mind a Viognier szőlőfürtjeit leszedjük, majd óvatosan préseljük. A mustot 10°C-ra hűtjük és 48 órán át pihentetjük. Miután az erjesztés rozsdamentes acéltartályokban megkezdődött, a Chardonnay mustjának 20%-át új francia tölgyfa hordókba helyezzük, ahol tovább fermentálódik. Az erjesztést kiválasztott élesztőkkel hajtjuk végre, 17°C-os kontrollált hőmérsékleten, ami körülbelül 10 napig tart. Az erjesztést követően az új tölgyfahordóban erjesztett Chardonnay további 5 hónapig marad a hordóban, ahol gyakori batonage-ot, azaz keverést végeznek a bor leesének maximális kinyerése érdekében. A maradék bor, amely a rozsdamentes acéltartályban erjedt, 10°C-ra hűtik, hogy elkerüljék a malolaktikus erjedést, és 60 napig a leesén hagyják, hogy maximalizálja aromáit. A borokat aztán februárban keverik össze.
Érlelés: A Chardonnay 20%-át új francia tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük 5 hónapon át.
Kóstolási jegyzet: Ez a két szőlőfajta egy olyan borban találkozik, mely egzotikus citrusos, fehér őszibarackos és lonicera illatokat hordoz magában. A korty teljes, ugyanakkor elegáns és rendkívül jól kiegyensúlyozott. Az enyhe tölgyfahordós érlelés krémes komplexitást kölcsönöz a bornak, melyet a vanília és szerecsendió jegyek követnek. Ez teszi ezt a bort rendkívül könnyen megközelíthetővé, és tökéletes kísérője lehet a halnak, csirkének és lágy sajtoknak.
Maradékcukor tartalom: 8 g/l Összes savtartalom: 6,8 g/l
Díjak:
Vélemény írásához lépj be előbb.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.