Trementi Rosso IGP Veneto Appassimento – Három borász, egy különleges történet
A Trementi filozófiája
A Trementi név jelentése "három elme", amely három borász szakértelmét, tapasztalatát és szenvedélyét egyesíti egy borban. Az ötlet egy olasz piazzán, egy bárban született, ahol három borász egymásnak mesélte el borászati történeteit. Ebből a baráti beszélgetésből egy kihívás született: mindenki hozza el saját borvidékének legjobb borát, és kóstolják meg együtt. Így indult el a Trementi projekt, amelynek célja egy egyedülálló, régióspecifikus borok megalkotása.
Származás és borászat
A Trementi Rosso IGP Veneto Appassimento egy prémium olasz vörösbor, amely Veneto, Verona tartomány gondosan válogatott szőlőültetvényeiről származik. A bor 60% Corvina és 40% Merlot szőlőfajták házasításával készül, amely tökéletes egyensúlyt teremt az elegancia és a mélység között.
A szőlőtőkék 4.200 tőke/hektár sűrűségben vannak telepítve, és a borászat Guyot- és Pergola Veronese-művelésmódokat alkalmaz.
Appassimento – a szőlő aszalt tökéletessége
A bor egyedi karakterét az Appassimento technológia adja, amely természetes módon koncentrálja a szőlő cukortartalmát és ízjegyeit:
- A Corvina szőlőt október elején, kézzel szüretelik, majd 5 kg-os fakosarakba helyezik, és egy szellős padláson (fruttaio) hagyják decemberig aszalódni. Ez idő alatt a szőlő tömegének akár 50%-át is elveszíti, így íz- és aromakoncentrációja fokozódik.
- Az Appassimento technológiával nem érintett szőlőt azonnal feldolgozzák és erjesztik, majd később, december végén az aszalt szőlőt is erjesztik, hogy a két eltérő karakterű bor tökéletesen kiegészüljön.
Borkészítés és érlelés
A szőlőt bogyózzák, de nem zúzzák össze, így a bogyók épsége megmarad, csökkentve a héj sérülését, és optimalizálva a szín- és aromaextrakciót.
- Az elsődleges fermentáció 25-26°C-on történik 8-10 napig, a tanninok és aromák lágy extrakciója érdekében.
- Az almasavbontó fermentáció (malolaktikus erjesztés) tovább finomítja a bor szerkezetét.
- Az aszalt szőlőből készült bor fermentációja 30 napig tart, 24°C-on, lassan és kíméletesen.
- A két bor február elején kerül házasításra, majd a végső házasítás 25%-át amerikai és francia tölgyfahordóban érlelik 8-10 hónapig, hogy mélyebb komplexitást kapjon.
Illat és ízvilág
- Szín: Mély rubinvörös árnyalat, gazdag tónusokkal.
- Illat: Intenzív és elegáns, amelyben az érett fekete cseresznye, vörös gyümölcsök, étcsokoládé és aszalt szilva dominálnak.
- Íz: Gazdag, telt és bársonyos, amely egyszerre testes és selymes. A korty kifinomult, hosszú és perzisztens, tökéletes egyensúlyban az édes gyümölcsök és a fűszeres tanninok között.
Gasztronómiai ajánlás
A Trementi Rosso IGP Veneto Appassimento tökéletes választás grillezett húsokhoz, kemény sajtokhoz és tartalmas, fűszeres ételekhez. Kiválóan fogyasztható meditációs borként is, önmagában. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 16-18°C, hogy az aromák és a textúra teljes mértékben kibontakozhassanak.
Technikai adatok
- Alkoholtartalom: 14,5%
- Szőlőfajták: 60% Corvina, 40% Merlot
- Szőlőterület: Verona, Veneto régió
- Borkészítési eljárás: Appassimento technológia, almasavbontás és 8-10 hónapos tölgyfahordós érlelés