Trementi – Rosso del Veneto Appassimento

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

,

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

4.500 Ft

6 üveg

27.000 Ft

12 üveg

54.000 Ft

18 üveg

81.000 Ft

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

,

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

Trementi – Rosso del Veneto Appassimento | száraz vörösbor

Borászat: Orion Wines / Trementi (brand)

Szőlőterület: Válogatott szőlőültetvények Verona tartományban, az észak-olasz Veneto régióban. A művelési módszer a Guyot és a „Pergola Veronese”, az átlagos ültetési sűrűség 4200 tőke/hektár.

Szőlőfajta: 60% Corvina, 40% Merlot

Szüret: A kézi szüret október elején történik. A Corvina-szőlőt gondosan, kézzel szüretelik, és kis, egyenként 5 kg-os faládákba rakják. A ládákat ezután a „fruttaio”-ba, egy jól szellőző padlásra helyezik, ahol ellenőrzött hőmérsékleten és páratartalom mellett decemberig száradnak. Az „appassimento” során a szőlő eredeti súlyának akár 50%-át is elveszíti víztartalomban. Ez a „szárítási folyamat” koncentrálja színüket, anyagukat és aromáikat.

Borkészítés: A nem „szárított” szőlőt azonnal kezelik. A lefejtés után a szőlőt nem zúzzák össze, így a szőlőszemek épek maradnak, csökkentve a héj károsodását és optimalizálva a színkivonást. Az erjesztés rozsdamentes acéltartályokban történik, 23-25°C-os ellenőrzött hőmérsékleten, 8-10 napig. Az erjedés során gyakori újra- és visszapumpálás(hűtés) történik az aromák lágy extrakciója és a kíméletes tanninok elérése érdekében. Az átfejtés után malolaktikus baktériumokat adnak hozzá, hogy egy második erjedést indítsanak el.
December végén a szárított szőlőt kezelik. A lefejtés után a szőlőt összezúzzák és rozsdamentes acéltartályokba töltik, ahol válogatott élesztőket adnak hozzá. Nagyon lassú erjedés indul, amely körülbelül 30 napig tart 24°C-os ellenőrzött hőmérsékleten. Az erjedés korai szakaszában itt is gyakori a remontage és a delestage az aromák lágy extrakciója és a lágy tanninok elérése érdekében. Az átfejtés után malolaktikus baktériumokat adnak hozzá, hogy egy második erjedést indítsanak el.
Érlelés: Február elején a két bort összekeverik. A házasítás 25%-a első és második használatú amerikai és francia barrique hordókba kerül, ahol 8-10 hónapig marad.

Kóstolási jegyzetek: Egy merész, mégis hihetetlenül lágy és fogyasztható vörösbor. Az „appassimento” technika alkalmazása olyan bort eredményez, amelynek illata sötét cseresznyére, piros gyümölcsökre, csokoládéra és aszalt szilvára emlékeztet. Ízében pazar, nagyvonalú, szinte dekadens. Testes, mégis elegáns és szájat betöltő, hihetetlenül hosszan tartó lecsengése tökéletes húsokhoz, kemény sajtokhoz vagy egyszerűen önmagában, meditációs borként.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Trementi – Rosso del Veneto Appassimento” értékelése elsőként