Zensa - Primitivo Puglia Organic - Orion Wines | Bio olasz vörösbor a Salento régióból
A Zensa filozófiája
A Zensa (ejtsd: Senza) olaszul "nélküliséget" jelent, amely a borászat elkötelezettségét tükrözi a vegyszermentes, fenntartható szőlőtermesztés mellett. Nincs vegyszer, nincs növényvédőszer – csak az, amit a természet ad. A Zensa borok kizárólag organikus szőlőből készülnek, amelyeket fenntartható módon művelnek.
Származás és borászat
A Zensa Primitivo IGP Puglia egy kiváló minőségű, bio minősítésű olasz vörösbor, amely Dél-Puglia, azon belül is Salento alacsony hozamú szőlőültetvényeiről származik. Az itt termő Primitivo szőlő az egyik legjellegzetesebb és legnépszerűbb olasz szőlőfajta, amely mély színt, gazdag gyümölcsösséget és elegáns fűszerességet kölcsönöz a bornak.
A szőlőt Guyot-művelésmódban nevelik, a tőkék átlagéletkora 20-35 év, amely hozzájárul a bor komplexitásához és koncentrációjához. Az ültetvények 4500 tőke/hektár sűrűségben helyezkednek el, ami lehetővé teszi a minőségi, korlátozott hozamú termelést.
Borkészítés és érlelés
A kézi szüret augusztus végén zajlik, a szőlő gondos válogatása biztosítja az optimális minőséget.
- Bogyózás után a szőlőt nem zúzzák össze, így a bogyók sértetlenek maradnak, elősegítve a szín- és aromaextrakciót.
- Az erjesztés szabályozott 24-25°C hőmérsékleten történik 8-10 napig, hogy a bor megőrizze frissességét és gyümölcsös karakterét.
- Az áttöltések (remontage) és fejtések (delestage) a fermentáció korai szakaszában biztosítják a tanninok finomságát és a bor selymes textúráját.
- Az almasavbontás (malolaktikus fermentáció) a bor bársonyosságát növeli.
- Érlelés: A bor 30%-át 8 hónapig másodtöltésű francia és amerikai tölgyfahordókban érlelik, amely mélységet és finom fűszerességet ad a bornak.
Illat és ízvilág
- Szín: Mély rubinvörös árnyalat.
- Illat: Összetett és kifejező illat, amelyben cseresznye, aszalt bogyós gyümölcsök és pirított mandula jegyei dominálnak.
- Íz: Gazdag és testes, mégis elegáns és bársonyos szerkezetű. A selymes textúra és a hosszan tartó lecsengés fűszeres cseresznyés, gyümölcsös és földes jegyekkel zárul.
Gasztronómiai ajánlás
A Zensa Primitivo Puglia tökéletes választás grillezett vörös húsokhoz, érlelt sajtokhoz és gazdag, fűszeres ételekhez. Kiváló önállóan is, ha egy prémium olasz bor élvezetére vágysz. Ideális fogyasztási hőmérséklete 16-18°C, hogy minden aromája tökéletesen kibontakozhasson.
Technikai adatok
- Alkoholtartalom: 13,5%
- Érlelés: 30%-a 8 hónapig tölgyfahordóban
- Talaj: Homokos és mészköves
- Borkészítési eljárás: Kézi szüret, kíméletes feldolgozás, szabályozott fermentáció, malolaktikus érlelés