Amai Susumaniello Rosé – San Marzano
Eredet, terroir és borászat
Az Amai Susumaniello Rosé a napsütötte Salento borvidék szívéből származik, ahol a tenger közelsége és a homokos, középkötött, ásványi anyagokban gazdag talaj biztosítja a szőlő kivételes fejlődését. Az enyhén porózus, jól szellőző talaj tökéletes vízelvezetéssel bír, ami elősegíti a Susumaniello szőlőfajta frissességének és természetes savszerkezetének megőrzését. A San Marzano pincészet filozófiája az elegancia, az ősi fajták tisztelete és a modern technológia harmonikus ötvözése. A Susumaniello egy helyi különlegesség, amely az utóbbi években újra reneszánszát éli, különösen rozé formában mutatva meg különleges aromatikáját.
Borkészítés és érlelés
A szőlőt szeptember első hetében, hajnali órákban, kézzel szüretelik – a legmagasabban fekvő, talajtól legtávolabb eső fürtök gondos kiválasztásával. A borkészítési folyamat a lehető legkíméletesebb: a szőlőt inert gázokkal történő lágy préselés követi, majd a nyert must legelső frakcióját különválasztják. Az így nyert lé 14–16 °C-on erjed, fehérboros technológiával, hogy megőrizzék a szőlőfajta természetes aromáit és frissességét. Az érlelés legalább 3 hónapig tart rozsdamentes acéltartályokban, hogy a bor tiszta, gyümölcsös karaktere maradéktalanul érvényesüljön.
Illat és ízvilág
Ez a prémium rosé bor halvány rózsaszín színével már első pillantásra elbűvöl. Az illatában mezei virágok, piros bogyós gyümölcsök, vérnarancs, valamint finom zöld tea, akácméz és mediterrán fűszernövények rétegei bontakoznak ki. A korty selymesen elegáns, tökéletes egyensúlyt mutat a diszkrét alkoholmelegedés, a frissítő savak és az enyhe sós karakter között. Komplexitása és kifinomultsága révén minden kortya élményszámba megy.
Gasztronómiai ajánlás
Sokoldalúsága miatt az Amai Susumaniello Rosé tökéletes választás előételekhez, könnyed tengeri fogásokhoz, grillezett zöldségekhez vagy mediterrán tésztákhoz. Kiváló kísérője lehet egy lazább baráti vacsorának, nyári teraszos estének, de akár lágyabb érlelésű sajtokkal és szelíd fűszerezésű felvágottakkal kínált aperitifként is kitűnő. Ideális fogyasztási hőmérséklet: 10–12 °C.
Technikai adatok
- Eredet: Salento IGP, Olaszország
- Pincészet: San Marzano
- Szőlőfajta: 100% Susumaniello
- Érlelés: minimum 3 hónap acéltartályban
- Művelés: cordone speronato (metszett kordonos művelés)
- Tőkesűrűség: 4500 tőke/hektár