Calce Spumante Metodo Classico Brut – Prémium pezsgő
Történet, borászat, terroir
A San Marzano borászat egyedülálló pezsgője, a Calce Spumante Metodo Classico Brut, méltó példája a hagyományos pezsgőkészítés mesterségének és a dél-olasz terroir különlegességeinek. A gondosan válogatott Chardonnay szőlő a régió legjobb, dombos fekvésű ültetvényeiről származik, ahol a mikroklíma és a közepesen kötött, sekély, agyagos talaj magas kőzetszerkezettel kiváló feltételeket biztosít a prémium minőségű alapbor előállításához.
Borkészítés és érlelés
A szőlőt augusztus első hetében szüretelik, teljes fürtökkel történő, kíméletes préselést követően csak a legelső mustfrakció – az úgynevezett „mosto fiore” 55%-a – kerül további feldolgozásra. Az erjesztés alacsony hőmérsékleten zajlik, hogy megőrizze a gyümölcsösséget és az aromatikát. A másoderjedés palackban történik, majd a bor több mint 36 hónapon át érlelődik seprőn, ami összetett, elegáns és kifinomult karaktert biztosít a pezsgőnek.
Illat és ízvilág
A Calce Spumante megjelenésében is lenyűgöző: mély szalmasárga szín, aranyló tónusokkal és hosszú, finom buboréksorral. Illata intenzív és rétegzett – megjelennek a ginesztra virágok, az egzotikus gyümölcsök, a kandírozott citrusok és a hosszú érlelésből fakadó élesztős, kenyeres jegyek. A kortyot élénk savérzet és sós-minerális karakter kíséri, amit a pezsgő finom, szinte krémes buborékjai még inkább kiemelnek. A struktúrát jól ellensúlyozza a bor kellemes lágysága és elegáns textúrája.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a prémium pezsgő kiváló választás könnyedebb tésztás ételekhez, különösen halas vagy rákos fogásokhoz citrusos szószokkal. Tökéletes párosítás friss zöldséges ételekhez, kruditékhoz finom mártásokkal, valamint lágy sajtokhoz.
Technikai adatok
- Szőlőfajta: 100% Chardonnay
- Borvidék: Dél-Olaszország, válogatott dűlők
- Talaj: Közepes kötöttségű, sekély, agyagos, kavicsos
- Szőlőművelés: Spalliera (soros támrendszer)
- Szüret: Augusztus eleje
- Erjesztés: Palackos másoderjesztés
- Érlelés: Minimum 36 hónap seprőn