Campo Marina Primitivo di Manduria – Luccarelli (Farnese)
Fedezze fel Puglia esszenciáját a Luccarelli Campo Marina Primitivo di Manduria borral, amely a Salento félsziget szívének legjavát palackozza. Ez a prémium bor a híres Farnese csoporthoz tartozó Luccarelli pincészet mesterműve, amely tökéletesen testesíti meg a Primitivo szőlőfajta gazdagságát és a manduriai terroir egyediségét. A Campo Marina egy erőteljes, mégis elegáns vörösbor, amely a hagyományok tiszteletéből és a modern borászati szakértelemből született. Kifejezetten azoknak a borrajongóknak készült, akik egy komplex, mély ízvilágú és hosszú lecsengésű, emlékezetes tételt keresnek Dél-Olaszország egyik legelismertebb borvidékéről.
Eredet, terroir és borászat
A bor szőlője a Primitivo di Manduria DOP legkiválóbb területeiről, Sava és Manduria települések környékéről származik, a napsütötte Salento szívéből. A borvidék különlegességét a talaj és a klíma tökéletes összhangja adja. A szőlőtőkék a jellegzetes helyi „terra rossa” (vörös föld) talajban gyökereznek, amely egy meszes alapkőzeten fekszik. Ez a talajtípus kiválóan gazdálkodik a vízzel és gazdag ásványi anyagokban, ami hozzájárul a bor koncentrációjához és komplexitásához. A bor minőségének másik titka a tőkék kora: a szőlő több mint 30 éves, hagyományos „alberello” (bokorművelésű) és „spalliera” (soros) művelésű ültetvényekről származik. Az idős tőkék természetesen alacsonyabb hozammal, de sokkal koncentráltabb, gazdagabb ízvilágú gyümölcsöt teremnek.
Borkészítés és érlelés
A kiemelkedő minőség már a szüretnél elkezdődik, amelyet szeptember első hetében, kézzel végeznek, biztosítva, hogy csak a legegészségesebb, tökéletesen érett fürtök kerüljenek a pincébe. A feldolgozás során a szőlőt bogyózzák és zúzzák, majd a cefrét 8-10 napig macerálják szabályozott hőmérsékleten, a héjból való optimális szín- és aromakioldódás érdekében, amit rendszeres körfejtéssel segítenek elő. Az alkoholos erjedést követően a bor rozsdamentes acéltartályokban megy keresztül a malolaktikus fermentáción, amely tovább finomítja, lágyítja a savérzetet. A bor karakterének kiteljesedése az érlelés során történik: a Campo Marina 6-8 hónapot tölt használt amerikai és francia tölgyfahordókban (barrique). Ez a hordós érlelés elegáns fűszeres jegyekkel gazdagítja a bort, anélkül, hogy elnyomná a gyümölcsösséget.
Illat és ízvilág
Pohárba töltve mély, rubinvörös színnel gyönyörködtet, amelyet gazdag lila reflexek tesznek még vonzóbbá. Illatában intenzív és összetett: a cseresznye és a fekete szeder lekváros, koncentrált jegyei dominálnak, amelyeket a hordós érlelésből származó finom fűszeres, vaníliás és kakaós aromák egészítenek ki. Ízében egy testes, gazdag bor bontakozik ki. Szerkezete lenyűgöző, a korty puha és bársonyos, a gazdag, de érett tanninok tökéletes egyensúlyt teremtenek a telt gyümölcsösséggel. Lecsengése rendkívül hosszú és kellemes, az ízlelőbimbókon sokáig megmaradó gyümölcsös-fűszeres utóízzel. Ez egy olyan bor, amelynek figyelemre méltó, akár 10 éves érlelési potenciálja van.
Gasztronómiai ajánlás
A Luccarelli Campo Marina Primitivo di Manduria komplexitása és gazdagsága miatt tartalmas ételeket kíván maga mellé. Tökéletes választás ízletes, húsos mártásokkal készült tésztákhoz, vörös húsokból készült fogásokhoz, közepesen fűszerezett sültekhez és vadhúsokhoz. Emellett kiválóan párosítható félkemény, érlelt sajtokkal is.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18°C.
Technikai adatok
- Terület: Manduria, Salento, Puglia, Olaszország
- Pincészet: Luccarelli (Farnese Group)
- Szőlőfajta: 100% Primitivo
- Tőkeművelés: Alberello (bokorművelés) és Spalliera (soros)
- Tőkék kora: Több mint 30 év
- Borkészítés: 8-10 napos maceráció, malolaktikus fermentáció
- Érlelés: 6-8 hónap használt amerikai és francia tölgyfahordóban
- Szín: Rubinvörös, lila reflexekkel
- Érlelési potenciál: Akár 10 év