Renato Primitivo IGP Salento – Karizmatikus dél-olasz vörösbor
A bor története és jelentősége
A Renato Primitivo IGP Salento a Cantina Sampietrana borászat egyik kiemelkedő tétele, amely tisztelgés a pincészet alapítója, Renato előtt. A pincészet 1952 óta készít kiváló minőségű borokat Puglia szívében, különös hangsúlyt fektetve a helyi szőlőfajtákra. A Primitivo a régió egyik legismertebb és legkedveltebb vörösbora, amely intenzív karakterével és lenyűgöző gyümölcsösségével hódít.
Származás és borászat
A bor a Salento régió napsütötte lankáin terem, ahol a tenger közelsége és a mészkőben gazdag talaj tökéletes feltételeket biztosít a Primitivo számára. A szőlőt kézzel szüretelik, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagból készülhessen a bor. A Cantina Sampietrana elkötelezett a hagyományos borkészítési technikák iránt, amelyeket modern eljárásokkal egészít ki, hogy megőrizze a terroir egyedi karakterét.
Borkészítés és érlelés
A Renato Primitivo hosszú macerációval és gondosan ellenőrzött hőmérsékleten erjesztve készül, hogy a lehető legtöbb aromát és színt nyerje ki a szőlőből. A bor ezt követően tölgyfahordós érlelésen megy keresztül, amely gazdagabbá és komplexebbé teszi szerkezetét, miközben megőrzi friss gyümölcsösségét.
Illat és ízvilág
A bor mély rubinvörös színnel és csillogó gránát árnyalatokkal rendelkezik. Illatában az érett fekete bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, szeder és aszalt szilva dominálnak, amelyeket finom vanília, édes fűszerek és pörkölt kávé egészít ki. A korty telt és selymes, gazdag bársonyos tanninokkal és hosszú, gyümölcsös lecsengéssel. A kiegyensúlyozott savak és a harmonikus szerkezet teszik igazán élvezetessé ezt a bort.
Gasztronómiai ajánlás
A Renato Primitivo remek választás grillezett vörös húsokhoz, bárányhoz, vadhúsokhoz és fűszeres paradicsomos ételekhez. Kiválóan párosítható kemény, érlelt sajtokkal, például Pecorino vagy Grana Padano mellett is kiválóan érvényesül. Ideális fogyasztási hőmérséklete 16-18°C.
Technikai adatok
- Szőlőfajta: 100% Primitivo
- Alkoholtartalom: 14%
- Érlelés: tölgyfahordóban
- Szervírozási hőmérséklet: 16-18°C
- Borvidék: Salento, Puglia